Europsko izaslanstvo posjetilo HHO, prosinac 2013.

Europsko izaslanstvo posjetilo HHO, prosinac 2013.

Izaslanstvo Stalnog odbora Vijeća Europe, kojega čine predstavnici Vijeća Europe, Europske unije i UEFE, boravilo je proteklog vikenda u Zagrebu. Tom prilikom članovi Stalnog odbora propitivali su i informirali se kako u Hrvatskoj teče provodba Europske konvencije o sprječavanju nasilja i nedoličnog ponašanja gledatelja na sportskim priredbama, posebice na nogometnim utakmicama, a koju je, pored ostalih država, ratificirala i Republika Hrvatska.

Prilikom boravka u Zagrebu, izaslanstvo Stalnog odbora Vijeća Europe i UEFE, posjetilo je i Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO). Tijekom višestanog, vrlo sadržajnog susreta, članovi Izvršnog odbora HHO-a, obavijestili su europske delegate o svom projektu „Izravna prevencija navijačkog nasilja”, te problemima s kojima se suočavaju u njegovoj realizaciji. Europski predstavnici sa zanimanjem su saslušali izlaganja članova HHO-a, te dali niz korisnih sugestija. Članovi Stalnog odbora izrazili su zadovoljstvo radom HHO-a na projektu Izravna prevencija i pružili podršku HHO-u u tom radu. Međusobni je zaključak da se suradnja Stalnog odbora i HHO-a nastavi. Članovi stalnog odbora podržali su napore HHO-a da ostane neovisna institucija, jer to jamči objektivnost u izvještavanju.

Na sastanku su, uz predstavnike izaslanstva Stalnog odbora Vijeća Europe, bili prisutni i predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova RH i Hrvatskog nogometnog saveza, koji su, također, izrazili podršku projekta “Izravna prevencija navijačkog nasilja”, kojega HHO provodi već drugu godinu.