Izjava br.1. o govoru mržnje Zorana Šprajca

Izjava br.1. o govoru mržnje Zorana Šprajca

Izjava broj 1 – o govoru mržnje Zorana Šprajca

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) pomno prati govor mržnje, a posebno na pojave rasizma, fašizma i šovinizma na hrvatskim nogometnim borilištima.
Jednako tako pratimo govor mržnje u medijima a pogotovo na televizijama. U tom kontekstu moramo upozoriti javnost, ali i Vijeće za elektroničke medije na nedopustive istupe Zorana Šprajca, RTL-ovog urednika i voditelja.
Komentirajući jedno od brojnih iskapanja u području Gračana u Zagrebu gdje su komunističke vlasti 1945. godine izvršile masovnu egzekuciju građana Zagreba, njemačkih vojnika, ustaša, ali i djece regrutirane u domobranstvo, učenika, ranjenika i civila Šprajc je 14. ožujka u emisiji RTL Direkt izjavio kako je „u zagrebačkom naselju Gračani počela je potraga za navodno masovnim grobnicama hrvatskih i njemačkih vojnika iz drugog svjetskog rata, dakle, za leševima okupatora i domaćih izdajnika.“
Na lokacijama u Gračanima prijašnje vlade izvršile su brojna iskapanja. Kao rezultat tih iskapanja 28. kolovoza 2015. otkriven je spomenik na kojem piše „Žrtvama komunističkog terora“. Spomenik su otkrili tadašnji SDP-ov predsjednik Hrvatskoga Sabora Josip Leko te Ivan Zvonimir Čičak predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.
Kako dakle, novinar Šprajc već prije nego su iskopani posmrtni ostaci zna da se radi o „leševima okupatora i domaćih izdajnika“. Pokazalo se da se navodno radi o kostima domaćih životinja. Da li su i domaće životinje domaći izdajnici? Konačno da se i radilo o iskopanim „leševima“ stradalih poslije drugog svjetskog rata odakle Šprajc zna da su oni bili domaći izdajnici. Ili su za njega kao i za brojne druge u Hrvatskoj sve osobe ubijene poslije ’45. „domaći izdajnici“.
Izvršni odbor HHO-a (IO HHO) drži da se radi o tendencioznom govoru mržnje i to u trenutku kada se u Hrvatskoj vodi dijalog u pokušaju suočavanja sa zajedničkom bolnom prošlošću.
Konačno, kako bi hrvatska javnost, a i sam Šprajc reagirali da je netko takvim vulgarnim rječnikom punim mržnje komentirao iskapanje Srba poginulih tijekom Domovinskog rata, bilo kao vojnika ili kao civila.
Moramo upozoriti i na govor mržnje Zorana Šprajca u emisiji RTL Direkt od 08. ožujka ove godine prilikom intervjua s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović.
Držimo da je predsjednica pogriješila kada je došla u emisiju ne pretpostavljajući da bi joj netko mogao „pucati u leđa“. U studiju RTL-a kao pozadina scenografije prilikom intervjua stajale su fotografije s kukastim križem, natpisom „živio Ante Pavelić“ kao i drugim simbolima i oznakama iz razdoblja fašističke NDH. Ovim je „scenskim prikazom“ Šprajc s urednicima direktno implicirao da je to i politička orijentacija predsjednice Republike.
Svojim pitanjem Predsjednici vezano uz položaj žene u Katoličkoj crkvi Šprajc je pokazao tendencioznost stigmatiziravši cijelu Katoličku crkvu kao instituciju koja vuče unazad vezano uz prava žena. Kategorički je tvrdio da je za Crkvu žena i dalje „drugotna i drugorazredna“ pozivajući se pritom na neku spornu izjavu dekana Bogoslovnog fakulteta u Đakovu, Ivice Raguža. Potpuno je jasno da se cijelu Katoličku crkvu ne može gledati kroz izjavu jednog svećenika pa je očigledno da se opet radi o govoru mržnje s ciljem stigmatizacije Katoličke crkve u cjelini.
IO HHO-a smatra da ovakvom načinu govora mržnje ne bi smjelo biti mjesta u niti jednom mediju, a kamoli u programu jedne televizije.

Predsjednik HHO-a

Ivan Zvonimir Čičak