Izjava br. 1/2011: O povredi ljudskih prava Mirjane Sanader

Izjava br. 1/2011: O povredi ljudskih prava Mirjane Sanader

Izvršni odbor HHO-a u proširenom sastavu na sjednici 14. siječnja 2011., razmatrao je predstavku gđe. Mirjane Sanader kojom se žali na povredu ljudskih prava obitelji osumnjičenog bivšeg premijera RH Ive Sanadera, kako od strane medija, tako i od državnih institucija.HHO je oduvijek smatrao objektivno i istinito novinarstvo stupom modernog demokratskog društva. Posebno Odbor podržava istraživačko novinarstvo, jer su zahvaljujući upravo njemu otvorene mnoge društveno osjetljive teme. Međutim, HHO upozorava da svako novinarstvo ima ograničenja propisana zakonima i etičkim standardima profesije. Odbor drži kako su u većem dijelu medija, pišući o obitelji Sanader, novinari zaboravili da je u kodeksu novinarske profesije određeno kako se novinari moraju s posebnom pažnjom odnositi prema obiteljima žrtava ali i jednako tako prema obiteljima eventualnih počinitelja kaznenih djela.

Opravdan je, neosporan i legitiman interes javnosti da putem medija bude potpuno i istinito informirana o činjenicama koje se tiču postupaka koji se u inozemstvu i u zemlji vode protiv bivšeg premijera Ive Sanadera. Taj interes uključuje i njegovu užu obitelj. Međutim, to ne opravdava stvaranje ozračja kolektivne histerije kojom sr isključuje presumpcija nevinosti. Dio medija ponaša se prema gđi Sanader i njenim kćerima i drugim članovima obitelji kao suoosumnjčenim članovima „zločinačkog pothvata“, kojima je, bez suda, unaprijed utvrđena krivnja.

HHO u slučaju eventualnog kršenja ljudskih prava obitelji Sanader nije ni na strani njegove obitelji, niti na strani vlasti. No, Odbor mora uvijek poštovati temeljne principe ljudskih prava i biti na strani ugroženih pojedinaca i manjina.

Pri utvrđivanja svih relevantnih činjenica u slučaju Sanader Odbor je u svom postupanju bio ograničen tajnošću postupka. Odbor zaključuje da su prigovori izneseni u predstavci gđe Sanader koji se odnose na postupanje medija u velikom dijelu osnovani.

Ona s pravom tvrdi da mediji ne poštuju ustavnu obvezu poštivanja prava na privatnost svake osobe. Bez obzira na činjenicu što je netko javna osoba i opravdano se nalazi pod povećalom javnosti, smatramo da treba postaviti granicu mogućem zadiranju u privatnost.

Nedopustivo je da pojedini novinari dolaze na Medicinski fakultet, na kome studira jedna od kćerki Mirjane i Ive Sanadera, tražeći podatke o redovitosti njenog pohađanja predavanja, ocjenama iz pojedinih predmeta, pokušavajući je pri tome, protivno njenoj volji, čak i snimati.

Odbor drži da je pokušaj nekih novinara da uđu u predavaonicu tijekom nastave koju drži prof. M.Sanader, pokušavajući uzeti izjave o njenom ponašanju, odjevanju i radu, nedopustiv.

Također je nedopustivo da neki novinari sredstvima suvremene tehnologije čak snimaju pojedine razgovore koji se odvijaju unutar kuće pritužiteljice, a zatim dijelove tog razgovora iskrivljeno objavljuju jer time čine kazneno djelo nedopuštenog prisluškivanja.

Članovi obitelji Sanader tvrde da ne mogu izaći iz kuće i normalno živjeti bez novinarske pratnje, pa čak ni otići u dućan kupiti osnovne životne namirnice. Time su mediji članove obitelji stavili u svojevrsni kućni pritvor. Međutim, Odbor želi upozoriti gđu. Sanader da je tome doprinijela i sama kad je na primjer 23. prosinca 2010., prilikom spornog legitimiranja i navodnog oduzimanja putovnice i zaprečavanja ulaska u kuću, sama pozvala odvjetnike i medije u pomoć.

Najgore je što pojedini mediji nastoje opravdati svoje ponašanje koristeći primjere poput osuđenog Bernia Madoffa, gdje je „interes javnosti za obitelj“, završio samoubojstvom njegova sina. Konačno, svima je poznato kako je završila britanska princeza Dijana bježeći pred novinarima.

Opravdan je prigovor gđe Sanader da se u procesu osumnjičenima u slučaju FIMI MEDIA, u kojemu je Ivo Sanader šesnaesti optuženi, krši zakonom propisana tajnost. Tome doprinosi ponašanje samog pravosudnog sustava kojemu pripadaju i odvjetnici. Dokumenti iz spisa koji je zaštićen tajnošću „cure“ u medije kao na traci, pa se čini da se to radi po nečijoj narudžbi i potrebi da se kompromitiraraju „oni drugi“. Ono što posebno zabrinjava jest činjenica da se informacije o pojedinim konkretnim policijskim postupanjima istovremeno pojavljuju u medijima. „Curenje „ informacija o tzv. skupini FIMI MEDIA kazneno je djelo povrede tajnosti postupka koje se permanentno ponavlja. Pravosuđe na žalost s time u vezi ništa ne poduzima.

Odbor od prvog trenutka izbijanja slučaja Sanader prati sva događanja vezana uz taj slučaj.

Nakon što je pred Božić objavljena vijest da su policijski djelatnici oduzeli putovnicu Mirjani i Bruni Sanader, predsjednik Odbora osobno je razgovarao s ministrom Tomislavom Karamarkom koji je demantirao oduzimanje putovnica..

Gđa. Sanader tvrdi da su policajci njoj i kćeri prilikom legitimiranja ispred njene kuće, nakratko oduzeli putovnice koje su dale umjesto osobnih iskaznica, te da su im zapriječili ulazak u stan. To policija demantira.

HHO u tom slučaju nije utvrdio povredu prava Mirjane i Brune Sanader. Gđa Sanader žali se da policija još uvijek nije vratila osobna računala koja su sredstvo rada nje i njezine kćeri. Predsjednik Odbora je u direktnom razgovoru sa predstavnicima USKOK-a i MUP-a dobio obećanja da će računala biti vraćena početkom tjedna, ukoliko se u njima ne pronađu sadržaji koji bi mogli biti predmetom istražnih radnji. U tom će slučaju policjia zadržati čvrste diskove. O tome postoji i pisani zapis koji je HHO dobio od USKOK-a.

U odnosu na prigovore zbog nemogućnosti podizanja osobnog dohotka u poslovnici Zagrebačke banke i javnog objavljivanja podataka o stanju na bankovnim računima, mišljenje članova Odbora je podijeljeno. Dio članova smatra da interes javnosti ima prevagu nad bankarskom tajnom. Pravnici, pak, smatraju da je iznošenje u javnost podataka o bankovnim računima i stanju na njima povreda zakonom zajamčene bankarske tajne.

Odbor posebno želi upozoriti hrvatsku javnost da jučerašnja izjava predsjednice Odbora za informiranje Europskog parlamenta gđe. Doris Pack o slučaju Sanader ukazuje na posebnu pažnju međunarodne javnosti prema postupanju Hrvatske u slučaju Sanader, kako medija tako i pravosudnih tijela.

Ivan Zvonimir Čičak

predsjednik