Izjava br.15/2011: Šport, a posebno nogomet, u posljednje vrijeme postao je poprište šovinističkih, rasističkih i drugih manifestacija netrpeljivosti i mržnje

Izjava br.15/2011: Šport, a posebno nogomet, u posljednje vrijeme postao je poprište šovinističkih, rasističkih i drugih manifestacija netrpeljivosti i mržnje

Šport, a posebno nogomet, u posljednje vrijeme postao je poprište šovinističkih, rasističkih i drugih mani-festacija netrpeljivosti i mržnje. Divljanja skinheadsa i fizički obračuni navijačkih skupina postale su, nažalost, naša svakodnevica. Upravo zbog toga športske institucije u suradnji s državnim vlastima, ali i nevladinim udrugama, a posebno onima koje se bave ljudskim pravima, nastoje organizirati što učinkovitije sprječavanje ovog zastrašujućeg govora, ali i djelovanja mržnje.

Na jugu Europe ovakva su ponašanja posebno radikalna što je posljedica i nedavnog ratnog sukoba, ali i povi-jesnog naslijeđa uopće.

Ni Hrvatska nije pošteđena ovog zla, pa su navijačke skupine svojim fašističkim ponašanjem izvan granica naše zemlje pokazale svijetu i onu drugu, lošu stranu Hrvatske.

HHO posebno zabrinjava udomaćeno ponašanje hrvatskih nogometnih navijača. Naime, skandiranje cijelog stadiona pokličem „Za dom – spremni!“, što je službeni pozdrav Pavelićeva fašističkog ustaškog režima, postao je uobičajena pojava na domaćim nogometnim utakmicama državne nogometne reprezentacije.

Takvoj praksi uvelike doprinosi i sam predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza, Vlatko Marković. On to ružno ponašanje hrvatskih navijača nastoji opravdati činjenicom kako je to stari hrvatski pozdrav. Istina je da je nešto slično bio i pozdrav Hrvatske seljačke stranke („Za dom, za hrvatski seljački dom – spremni!“). Taj je „prerađeni“ pozdrav povijesnom zloupotrebom zauvijek kompromitiran. Jednako tako kao što je kompromiti-ran i olimpijski pozdrav, kojim su se olimpijci pozdravljali s uzdignutom desnom rukom, na način kako su to činili rimski legionari. Taj je pozdrav prvi puta bojkotiran od samih olimpijaca na berlinskoj olimpijadi 1936. Bojkot su organizirali sprinteri Jessie Owens (SAD) i Vane Ivanović (Kraljevina Jugoslavija).

Upravo stoga Izvršni odbor HHO-a želi upozoriti hrvatsku javnost, ali i strukture vlasti, na veliki rizik pred-stojeće nogometne utakmice Hrvatska-Izrael. Za Hrvatsku bi bilo više nego sramotno kad bi se i na ovoj utakmici, kao i na posljednjoj utakmici protiv Gruzije u Splitu, hrvatski navijači „svjetski“ proslavili skandiranjem pozdrava „Za dom – spremni!“. Smatramo da ne moramo upozoravati javnost na povijesni kontekst odnosa dijela Hrvata, kao i NHD, prema Židovima. Stoga pozivamo javnost, a posebno navijače, da odbace takav oblik navijanja. Ukoliko se na stadionu ipak bude čuo taj poklič, pozivamo nogometne i državne vlasti da utakmicu odmah prekinu, a stadion isprazne. To je najmanje što Hrvatska može učiniti i na taj način pokazati stvarno distanciranje od svih neprihvatljivih naslijeđa Pavelićeve NHD. Ni plasman naše izabrane vrste na sljedeće Europsko prvenstvo u nogometu ne može biti toliko važan da Hrvatska cijenu tog uspjeha plaća naslijeđem fašizma.

HHO poziva sudionike sutrašnjeg susreta Hrvatske i Izraela, selektora Bilića te hrvtskre reprezentaticve da osobno pozovu navijaće na civilizirano navijanje.

Istovreneno pozivamo medije da što cijelovitije objave našu izjavu te da nam se pridruže u pozivima hrvatskim navijačima da sautra pokažću civilizirano lice Hrvatske.

Ivan Zvonimir Čičak, Predsjednik