Izjava br.3/2011: Medijske rasprave vezano uz izbor novih članova Nadzornog odbora, Programskog vijeća i uprave HRT-a

Izjava br.3/2011: Medijske rasprave vezano uz izbor novih članova Nadzornog odbora, Programskog vijeća i uprave HRT-a

Hrvatska javnost s velikom pažnjom prati medijske rasprave vezano uz izbor novih članova Nadzornog odbora, Programskog vijeća i uprave HRT-a. Radi se o prevažnom poslu izbora osoba koje bi morale voditi tu medijsku kuću tijekom sljedeće četiri godine, a izborom rukovodi Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora.Odbor podržava inicijativu njegove članice Škrabalo da se biografije svih kandidata stave na uvid javnosti na portalu Hrvatskog sabora. Javni je interes uvid u detalje iz biografija kandidata, budući je članom 25. Zakona o HRT-u propisano da članovi Vijeća mogu biti samo osobe koje su se istakle u borbi za civilno društvo i ljudska prava, dakle ljudi koji nikada nisu gazili prava drugih iz ideoloških, vjerskih, nacionalnih ili rasnih pozicija. Jednako tako članovi Odbora ne mogu biti osobe koje su u sukobu interesa.

HHO-a je od predsjednika Odbora za informiranje, informatizaciju i medije zatražio da svi kandidati prije potvrde kandidature javno predoće svoje biografije, kao što je običaj u svijetu, i da je pred Odborom obrazlože i brane.

Sukladno tome, HHO je biografiju svog kadndidata za člana Programskog vijeća Ivana Zvonimira Čička dostavio svim zastupnicima Hrvatskog sabora, smatrajući da zastupnici, ali i javnost, moraju biti upoznati s detaljima biografija kandidata. Danas njegovu biografiju stavljamo na uvid javnosti i medijma.

Mišljenja smo da bi se javnom raspravom o biografijama kandidata barem donekle onemogućila gruba politička trgovina i dogovaranje političkih stranaka, jer se takvim njihpovim djelovanjem unaprijed baca sjena na neovisnost u odlučivanju o tome tko će biti članovi budućeg Programskog vijeća i Nadzornog odbora. Da se doista radi o političkoj trgovini vidi se i iz intervjua bivšeg premijera Zlatka Mateše, sadašnjeg predsjednika HOO-a od 9. siječnja u Jutarnjem listu. U njemu on na pitanje novinara Čadeža jesu li točne informacije da će se kandidirati za ravnatelja HRT-a, te da je o tome razgovarao s političarima i iz vlasti i iz oporbe odgovorio: “istina je da su takvi razgovori vođeni…o vlastitoj kandidaturi mogu razgovarati jedino ako oko nje postoji konsenzus svih glavnih čimbenika. Jedino je uz takav konsenzus moguće postići promjene.”

Pitamo se čemu izbori za Programsko vijeće HRT-a, koje zajedno s Nadzornim odborom bira ravnatelja i upravu, ako su političke stranke već postigle konsenzus o tome kako će glasati još neizabrani članovi tih tijela. Sve ovo govori da ni najnovije promjene zakona nisu doprinijele jačanju nezavisne pozicije HRT-a kao javnog servisa građana.

Vlatko Silobrčić potpredsjednik