Izjava br.4 IZJAVA ZA JAVNOST O KONTROLI POTPISA PRIKUPLJENIH ZA REFERENDUME

Izjava br.4 IZJAVA ZA JAVNOST O KONTROLI POTPISA PRIKUPLJENIH ZA REFERENDUME

Zagreb, 23.11.2018.

 

Izjava br.4/2018

 

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) jedna je od nevladinih udruga koja se prijavila Ministarstvu uprave sa namjerom i željom sudjelovanja u kontroli potpisa koje su prikupile inicijative za referendum o Istanbulskoj konvenciji  i izbornom zakonu.

HHO ozbiljno doživljava provjeravanje potpisa i ne kani odustajati od svoje namjere sudjelovanja u nadzoru kontrole prikupljenih potpisa kao što je to učinila jedna druga NGO. Kao što vidimo nisu odustale ni drugi relevantne ne vladine udruge. Držimo da će naš rad i zajednički rad svih čimbenika u kontroli prikupljenih potpisa doprijeti jačanju demokratske institucije referenduma u korist i na dobrobit svih državljana RH.

Predsjednik HHO-a dogovorio  je sa ministrom uprave Lovrom Kuščevićem polaznu poziciju za uspješan rad u zajedničkoj provjeri podataka prikupljenih od dvaju inicijativa.

Prije uključivanja nevladinih udruga u proces nadzora tražimo zajednički sastanak svih sudionika koji će biti uključeni u nadzor potpisa i to:

  1. Predstavnika inicijative za referendum o Istanbulskoj konvenciji.
  2. Predstavnika inicijative za referendum o promjeni izbornog zakona.
  3. Predstavnika APIS-a koji je provjeravao potpise i u čijim će se prostorijama održati i kontrola.
  4. Predstavnika agencije za zaštiti osobnih podataka.
  5. Predstavnika državnog izbornog povjerenstva.
  6. Predstavnika MUP-a.
  7. Predstavnika Ministarstva uprave.
  8. Predstavnika nevladinih udruga koje će sudjelovati u nadzoru kontrole potpisa.

 

Dogovoreno je da se u ponedjeljak 26.11.2018. u 9,00h u prostorijama APIS-a održi zajednički sastanak svih sudionika u kontroli potpisa. Tamo bismo trebali zajednički utvrditi pravila o nadzoru potpisa koja moraju biti usklađena sa hrvatskim zakonima i striktnom zaštitom osobnih podataka.

Tek nakon što striktno utvrdimo pravila, krenut ćemo u provjeru podataka. Ukoliko ne bude tako, mi napuštamo APIS i sudjelovanje u toj kontroli potpisa.

Sa stajališta vladavine prava, možemo razgovarati o provjeri potpisa samo na temelju pravih propisa koji vrijede u RH.

 

 

 

Za Hrvatski helsinški odbor:

Ivan Zvonimir Čičak

Predsjednik