Izjava br. 5/2011: HRT mora biti javni servis društva, a ne transmisija interesa političkih stranaka

Izjava br. 5/2011: HRT mora biti javni servis društva, a ne transmisija interesa političkih stranaka

Saborski Odbor za informiranje informatizaciju i medije usvojio je na posljednjoj sjednici listu 11 kandidata za članove Programskog vijeća HRT-a. Izvršni odbor HHO-a izražava svoj protest i neslaganje kako s ponuđenom listom kandidata tako i sa procesom njihovog kandidiranja. Ponuđena lista nije odraz želja iskazanih kroz dugotrajnu javnu raspravu koja je tražila da HRT bude javni servis društva, a ne transmisija interesa političkih stranaka. Držimo da je način kandidiranja budućih članova Vijeća bio nedemokratski i netransparentan, bez obzira što je u skladu s Zakonom o HRT-u, čije su izmjene usvojene na sjednici Sabora od 3. prosinca 2010. Hrvatski Sabor, je usprkos zahtjevima civilnog društva kulturnih institucija i udruga za ljudska prava, u čl. 25 u st.1.-6. ostavio političko arbitriranje stranaka kao jedini stvarni način i kriterij za izbor članova Vijeća i Nadzornog odbora.

Držimo da se na listi ne nalaze pojedinci koji bi predstavljali institucije koje su se istakle „ u zalaganju za poštivanje demokratskih načela i vladavine prava, izgradnju i unapređenje najviših vrednota ustavnog poretka RH, razvitak civilnog društva, obranu ljudskih prava i sloboda, promicanje kulture, znanosti i umjetnosti, kao i zaštite slobode medija i izražavanja” (čl. 25. st.9 Zakona O HRT-u). Također ističemo da su pojedini predloženi članovi u sukobu interesa ( čl. 25. st.12. Zakona). Prijedlog saborskog Odbora za informiranje da se Josip Jović i Ante Tomić izberu u Vijeće HRT-a, predstavlja civilizacijsku pljusku i sramotu za novinarsku profesiju.

HHO je u Izjavi br. 3 od 24. siječnja 2011., “podržao inicijativu članice saborskog odbora Marine Škrabalo da se biografije svih kandidata daju na uvid javnosti na portalu Hrvatskog sabora, budući je javni interes da javnost ima uvid u detalje iz biografije kandidata za Nadzorni odbor i Vijeće”. Saborski odbor nije prihvatio ovaj prijedlog.

Lista predloženih članova ne izražava volju civilnog društva, već je rezultat grube političke trgovine kojoj je cilj zadržati kontrolu i monopol politike nad javnom televizijom, što je suprotno interesima javnosti i pojma javna televizija. Nepojmljivo je da se među predloženim kandidatima ne nalazi nijedan istaknuti pojedinac kojega su predložile kulturne institucije, udruge za ljudska prava, kao i druge institucije civilnog društva. Nema također nijednog predstavnika iz redova nacionalnih manjina, vjerskih zajednica, akademske zajednice(7sveučilišta), braniteljskih udruga, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Leksikografskog zavoda, strukovnih udruga ( dramski i likovni umjetnici, novinari, glazbenici).

Stoga HHO zahtijeva od Hrvatskog Sabora i poziva zastupnike da:

  • odbije prijedlog Saborskog odbora za informiranje, informatizaciju i medije za izbor 11 članova Programskog vijeća predložen na sjednici Vijeća
  • u dogovoru s klubovima zastupnika razmotri kandidate i iz pristiglih prijava predloži one koji će doista predstavljati institucije civilnog društva sukladno čl. 25. st. 9. Zakona.
  • ukoliko to iz formalno pravnih razloga nije moguće, pozivamo Vijeće da raspiše novi natječaj za izbor članova Programskog vijeća Nadzornog odbora HRT-a.

Pozivamo Sabor da opozove odluku o izboru članova Nadzornog odbora buduću su i oni izabrani na način suprotan interesima civilnog društva.

HHO poziva Hrvatski Sabor i političke stranke da hitno pokrenu postupak izmjene Zakona o HRT-u, temeljem kojeg bi se vratilo pravo strukovnim udrugama i institucijama u kulturi, odgoju, obrazovanju, udrugama ljudskih prava i drugih čimbenicima civilnog društva da sami imenuju članove Programskog vijeća HRT-a i Nadzornog odbora bez sudjelovanja Hrvatskog sabora i utjecaja politike.

Pozivamo sve kandidate ili izabrane članove Nadzornog odbora koje potaknula politika na kandidiranje za članstvo u Programskom vijeću i Nadzornom odboru da odbiju sudjelovati u još jednom namještenom javnom natječaju.

Pozivamo saborske zastupnike svih stranaka, bez obzira na njihovo političko opredjeljenje, da u skladu da svojom savješću odbiju sudjelovati u izboru koji predstavlja poniženje za hrvatsko društvo, hrvatsku državu, a pogotovo za Hrvatski Sabor.

Pozivamo sve institucije civilnog društva, organizacije za ljudska prava, kulturne institucije vjerske zajednice nacionalne manjine, da javno zatraže uklanjanje politike iz arbitriranja o izboru Programskog vijeća i Nadzornog odbora HRT-a. Tek tada oba vijeće bila bi doista izabrana sukladno duhu Zakona o HRT u kojem je naglašeno da je “Hrvatska radio televizija neovisna o bilo kakvom političkom utjecaju.”

Poučeni primjerom Mađarske, u slučaju da se Hrvatski Sabor ogluši o ovaj zahtjev, kao i o prigovore mnoštva strukovnih organizacija, te najvećeg dijela civilnog društva, bit ćemo prisiljeni zatražiti od europskih institucija da ulazak Republike Hrvatske u EU uvjetuju demokratizacijom i depolitizacijom HRT-a.

Ovu izjavu sukladno svojoj praksi HHO će dostaviti javnosti i institucijama na hrvatskom i engleskom jeziku.

Ivan Zvonimir Čičak

predsjenik