Izjava br. 6/2011: Svjesni smo dubine krize hrvatskog društva i potrebe traženja novih, ali uvijek demokratskih i civiliziranih puteva izlaska iz nje.

Izjava br. 6/2011: Svjesni smo dubine krize hrvatskog društva i potrebe traženja novih, ali uvijek demokratskih i civiliziranih puteva izlaska iz nje.

Izražavanje političke volje demokratsko je pravo građana. Štrajkovi, prosvjedi i demonstracije temeljno su ljudsko pravo ugrađeno i u hrvatski Ustav. Stoga je HHO, kao institucija civilnog društva pismom Ive Banca pročitanim na subotnjem skupu branitelja u Zagrebu, podupro njihovo pravo na izražavanje nezadovoljstva postojećim stanjem u zemlji, ne opredjeljujući se niti za jednu političku opciju.Svjesni smo dubine krize hrvatskog društva i potrebe traženja novih, ali uvijek demokratskih i civiliziranih puteva izlaska iz nje.

Pravo na slobodu govora jedno je od temeljnih ljudskih prava čiji su oblici raznoliki, ali prestaje tamo gdje započinje nasilje. HHO smatra potrebnim upozoriti javnost kako posljednja događanja u subotu na Trgu bana Jelačića i oko njega, kada je dio prosvjednika upotrijebio grubu silu u obračunu s policijom, uništavajući uz to imovinu građana, mogu dugoročno ugroziti demokratski poredak u zemlji.

Ne dijeleći mišljenje onih koji smatraju da nasilje na zagrebačkim ulicama može spriječiti ulazak Hrvatske u EU, budući su takva događanja uobičajena unutar zajednice europskih država i ne ugrožavaju njezino jedinstvo i unutarnji poredak, napominjemo da protivljenje predstojećem ulasku Hrvatske u EU nije ni he-reza niti zločin. Dapače, to je dokaz da je Hrvatska demokratsko društvo, te da ulazak u EU ne može biti najnovija totalitarna ideologija ili idolatrija. Ipak, smatramo da motivi i politička platforma većeg dijela nasilničke skupine mogu biti štetan po Hrvatsku. Ta skupina, kao što se može vidjeti i iz snimka TV postaje 24sata, objavljene u nedjelju prije podne, u jednoj kontakt emisiji, krenula je u svoj nasilnički pohod sa nacističko-fašističkom porukom. Na postojanje skupine dobro umreženih i organiziranih neonacista i njihovo djelovanje HHO je prije godinu dana upozorio nadležne institucije vlasti. Na snimci je vidljivo da prije ulaska u Radićevu ulicu veliki dio prosvjednika rukom uzdignutom na nacistički pozdrav kliče – Za dom spremni. Ovu “ustašku ikonografiju”, kao što bilježe strani mediji, pratilo je i pjevanje prigodnih pjesama “Evo zore, evo dana” i “Opet će se gusta magla spustiti”, a BBC je prikazao divljanje i razbijanje ove horde u kojem dakako nisu bili samo neonacisti, kao “prosvjed ratnih veterana upriličen zbog uhićenja jednog Hrvata u BiH zbog ratnog zločina”.

Odbor pozdravlja skup branitelja koji, bez obzira na radikalizam nekih poruka, nije izašao izvan demo-kratskih okvira izražavanja nezadovoljstva. Dapače, dio branitelja svojim tijelima bezuspješno je pokušao zaustaviti divljake i nasilnike u njihovom huliganskom pohodu na Gornji grad.

I ovom prilikom moramo upozoriti na negativno ponašanje dijela medija koji svojim napisima, TV snim-kama i govornim emisijama potiču na radikalizam demonstranata. Jedan od takvih primjera je posljednja emisija Nedjeljom u 2 u kojoj uglavnom gostuju prominentne osobe hrvatskog društva. Nije nam poznato zašto je urednik pozvao Ivana Pernara, ideologa facebook nasilja, koji je osobnim primjerom upotrebe na-silja prednjačio pred demonstrantima, a i ovu je emisiju zloupotrijebio za širenje govora mržnje i poziv na nasilno rušenje demokratskih institucija društva i prijetnje političkim neistomišljenicima. Ta emisija samo je dio milieua onih medija koji svojim radikalizmom potiču nasilje i kaos, a koji su uvijek uvod u diktaturu.

Da nasilje i pozivi na njega nisu karakteristika samo desnice, nego i ljevice govori slučaj jednog od samo-zvanih “antifašista” Josipa Boljkovca, koji nam, kao jedan od vođa skupine pojedinaca prepoznatljivih po rukama krvavim iz Drugog svjetskog rata poručuje: “Prema tome glasnogovornici mračne prošlosti ne mogu promijeniti činjenice i morati će paziti za šetnje mračnom ulicom. To im ja poručujem.(Večernji list 26. veljače)” Upozoravamo nadležne institucije da je ovaj njegov iskaz kazneno djelo protiv sigurnosti građana. HHO poziva nadležne institucije pravne države da prema svim nasilnicima i onima koji pozivaju na nasilje poduzmu zakonom predviđene mjere, budući se radi o kaznenom djelu iz mržnje. Time bi se ne samo zaštitila temeljna ljudska prava većine građana RH, nego i ujedno u očima javnosti “dekriminalizirali” svi budući opravdani ili neopravdani iskazi građanskog neposluha.

Marta Vidaković Mukić, potpredsjednica