Izjava broj 3/2022. o opasnosti trgovanja ukrajinskim izbjeglicama

Izjava broj 3/2022. o opasnosti trgovanja ukrajinskim izbjeglicama

U središtu svjetske javnosti rat je u Ukrajini. Barbarstva, ratni zločini, razaranja i raseljavanje velikog dijela ukrajinskoga pučanstva. Smrt hara Ukrajinom i to na obje zaraćene strane. S tom razlikom da na ukrajinskoj strani uz vojnike stradavaju civili- žene, muškarci i djeca. Ovo nisu dramatični trenuci samo za Ukrajinu nego i za temeljne demokratske vrijednosti i načela. Pratimo milijune ljudi koji zbog ratnih strahota napuštaju Ukrajinu tražeći spas i utjehu u europskim državama. Te vrijednosti danas brane ukrajinski narod i ukrajinska vojska.

Preko tri milijuna izbjeglica, prognana djeca i žene, nečije majke i sestre, postali su preko noći najranjivijom ratnom skupinom bježeći pred ruskom agresijom. Proživljavajući sve strahote rata, istraumatizirani, suočeni s grubom životnom realnošću, izgladnjeli, promrzli od zime, žedni i dezorijentirani u vremenu i prostoru, ne mogu se nositi s opasnostima koje vrebaju iz nepoznatog im svijeta. Svijeta, za kojeg su vjerovali da čvrsto stoji uz ideju ljudskih prava. Nažalost, taj je svijet više deklarativno nego stvarno fokusiran na zaštitu ranjivih skupina, posebice žena i djece. 

Upravo zbog toga, Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) upućuje apel europskim institucijama i medijima upozoravajući na potrebu pojačane zaštite žene i djece od raznih opasnosti, posebice trgovaca „bijelim robljem“, seksualnih predatora i trgovaca djecom.

Obraćamo se zastupnicima Europskog parlamenta, Europskoj komisiji, Vijeću Europe, vladama europskih država, posebno ministarstvima unutarnjih poslova,  Interpolu i Europolu, kao i svim nadređenim institucijama, nevladinim udrugama i medijima, pozivajući ih da osnaže svoje napore usmjerene na pojačanu pozornost prema pojavama trgovine ljudima kao dijela organiziranog kriminala, a ujedno kao i jednog od najgorih oblika kršenja ljudskih prava. 

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO)  obraća se svima navedenima institucijama pozivajući ih na još odlučnije preventivno djelovanje kroz informiranje javnosti – od dijeljenja letaka  na granici do širih medijskih kampanja. 

Potreban je najviši stupanj pripravnosti i prevencije te maksimalno brza reakcija u slučaju dojava koje upućuju na znakove trgovine ljudima u kojima upravo žene i djeca čine najveći postotak žrtava. Posebno pozivamo medije na pojačano obavještavanje državljana Ukrajine na ovu opasnost, koristeći pritom ukrajinski jezik. 

Policije europskih država trebaju i moraju pojačano nadzirati i sprječavati ovakvu kriminalnu djelatnost  permanentno obilazeći noćne klubove, javne kuće, barove, disco klubove i slična mjesta s ciljem sprječavanja kršenja zakona i  kriminalnih aktivnosti. 

Pozivamo državne institucije i nevladine udruge ali i obične građane na pružanje pomoći svim osobama koje postaju žrtve prisilnog rada u kućanstvima koja su im „pružila utočište“. 

Za uspješnost djelovanja institucija prevencije potrebna je i pravosudna aktivnost koja će uz pozornost široke javnosti promptno kažnjavati  počinitelje takvih djela. 

Zbog svega navedenog HHO poziva nevladine udruge koje se bave ljudskim pravima, zaštitom i pravima najranjivijih skupina poput žena i djece da izbjeglicama iz Ukrajine pruže maksimalnu javnu podršku kao  svekoliku zaštitu i djelatnu pomoć.

van Zvonimir Čičak

predsjednik