Izravna prevencija navijačkog nasilja: 2. kolo prve HNL

Izravna prevencija navijačkog nasilja: 2. kolo prve HNL
english version

english version

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 2. kola Prve HNL, te su na temelju direktnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja.

NK Lokomotiva : GNK Dinamo 3 : 4

Utakmica drugog kola Prve HNL odigrana u Zagrebu u petak, 25. srpnja 2014. na stadionu u Kranjčevićevoj u 20.15 sati

Pred oko 5.000 gledatelja među kojima je bilo oko 200-250 pripadnika BBB (koji sebe nazivaju navijačima GNK Dinamo) koji su bili neuobičajeno smješteni među ostalim gledateljima na zapadnoj tribini u sektoru E. Organizirana grupa navijača NK Lokomotive nije primijećena.

U 19. minuti BBB neprekidno skandiraju „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“. U 31. minuti četiri puta skandiraju „I kolcem, i lancem i bokserom u glavu, za Dinamovu slavu…“. U 42. minuti među BBB je zapaljena jedna baklja koja je ubrzo i ugašena, no, to je bila samo najava onoga što je uslijedilo u 75. minuti kada je aktivirano najmanje desetak baklji od čega su 4 bačene u igralište, a jedna je pogodila kameru koja se nalazila uz rub terena. Nakon tog incidenta, interventna policija i djelatnici zaštitarske službe okružili su sektor E u kojem su se nalazili BBB. Postavlja se pitanje kako su pripadnici BBB-a unesli toliku količinu pirotehnike na stadion, obzirom na sigurnosne mjere koje su organizatori provodili prilikom ulaska gledatelja. Naime, na stadion se ulazilo tako da je puštan i pregledavan jedan po jedan gledatelj i svaki je bio, kako je rečeno, detaljno pretraživan zbog sigurnosnih mjera. Zbog takve organizacije mnogi su, uključujući i našeg promatrača, na stadion ušli kada je utakmica već počela.

U 45. minuti BBB skandiraju pet puta „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“, u 50. minuti „Mafija izmišlja zakon kako nama stati na kraj, muriju šalju i tisuće zabrana, naša borba još traje, sve se jače čuje naš glas, mi smo otpor sistemu do posljednjeg čovjeka“, što nastavljaju neprekidno pjevati sve do 62. minute. U 82. minuti skandiraju „Jebi se Zdravko, s tobom je gotovo“ te dolazi do naguravanja s policijskim službenicima. U 84. i 85. minuti neprestano skandiraju „Pili smo pelina, pušili smo trave, najviše volimo Mamića bez glave!“. Nakon toga, u 88. minuti slijedi „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“ i „Zdravko Mamić, ratni profiter“što izvikuju nekoliko puta. U 90. minuti Kranjčevićeva odzvanja „Zdravko Mamić, ratni profiter“, a u 91. i 92. minuti višekratno se čulo „Mamiću znaj, svemu je kraj, zbogom i više se ne vraćaj!“.

Napominjemo kako se tijekom cijele utakmice službeni spiker niti jednom nije oglasio kako bi upozorio navijače na neprimjereno ponašanje na stadionu.

NK Zadar – NK Osijek 2 : 1

Utakmica drugog kola Prve HNL, odigrana u subotu 26. srpnja 2014. u Zadru, na stadionu Stanovi u 21 sat

Gotovo 1.000 gledatelja pratilo je utakmicu zadarskog i osječkog kluba, ali su se na stadionu čuli uzvici i navijanje samo pripadnika osječke Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka), njih oko četrdesetak. Zadarska je publika susret pratila u komornoj atmosferi. Korektan susret narušilo je tek nekoliko skandiranja Kohorte, koja je već u 4. minuti skandirala „HNS pederi, nogomet ste sjebali!“, što su ponovili i u 18. minuti, a u međuvremenu su (17. min.) zapjevali „Jebemo, jebemo, jebemo HNS“. Iste su poruke izvikivali i u 40. i 45. minuti, dodajući jo da su „…Sjebali i vaučere..“. Sve je to prošlo bez upozorenja službenih osoba zaduženih za red i korektno navijanje, a, ako su i pokušali uputiti bilo kakvo upozorenje, to je bilo nemoguće, jer je razglas, uza sve ostalo, na zadarskom stadionu tako slab da jedino spiker čuje svoje poruke. U drugom poluvremenu Kohorta u 68. minuti ponavlja „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ te „jebemo, jebemo, jebemo HNS“. Kao i prije toga, usprkos preporukama HNS-a o potrebi sportskog navijanja, i ova skandiranja ostaju bez upozorenja i bilo kakvih sankcija delegiranih osoba.

Osiguranje susreta bilo je korektno.

HNK Rijeka – HNK Hajduk 4 : 2

Utakmica drugog kola Prve HNL odigrana u nedjelju, 27. srpnja 2014. u Rijeci na stadionu Kantrida u 21.00 sat

Jadranski derbi okupio je na Kantridi oko 9.000 gledatelja. Pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke) bilo je preko 2.000, dok je članova Torcide (navijačka skupina HNK Hajduka) bilo nešto više od 500. Osiguranje je bilo na visokoj razini. velik broj pripadnika policijskih jedinica bio je primjetan i razmješten od Grobnika do stadiona na Kantridi. Redarska je služba također bila brojna i kontrolirala obje navijačke skupine, koje su veoma glasno pratile susret. I ovom je prilikom bilo nažalost ispada koji su ne samo pokvarili ukupan dojam, nego i kompromitirali onaj pozitivni navijački naboj. Već u 14. minuti Torcida skandira „Srbe na vrbe!“, što ponavljaju i u 65. minuti. Srbi su i u nekoliko drugih navrata bili tema ksenofobnog navijanja Hajdukovih navijača, dok im je golove zabijao Zagrepčanin Andrej Kramarić. Tako su u 14. minuti torcidaši zapjevali „Šugava Rijeko, puna si Srba, ne brini Rijeko, ima još vrba!“. isti se refren ponavlja u 27. i 65. minuti, a u 64. Torcida skandira „Riječki Srbi“, čemu u 67. minuti dodaju još i „Ubij, ubij Srbina!“. Sva su ova skandiranja, kao i ona ostala koje je UEFA izričito zabranila, a HNS uputio instrukcije za sprečavanje takvih ispada, prošla bez ikakvih reakcija službenih osoba. Među navijačima Torcide početkom utakmice primjećen je mali transparent s prekriženom glavom (vjerojatno Mamićevom), što se u naputcima HNS-a tumači kao „poziv na fizičku likvidaciju“.

Riječki navijači nisu zaostajali za Torcidom, a u 29. minuti su bijelo-plavim oznakama iscrtali keltski križ, a sa svake je strane stajalo po veliko slovo „F“ što su neki komentatori protumačili kao „Forza Fiume“, dok su drugi iščitali kao poruku FIFI, jer je ona crta uz slovo F, djelovalo kao slovo I. Isticanje keltskog križa UEFA i FARE tumače kao neprihvatljivu poruku nacističkih pretenzija o superiornosti bijele rase, pa bi se taj ispad Armade mogao ozbiljno obiti o glavu riječkom klubu.

Kad je riječ o ostalim ispadima navijačaTorcida u 19. minuti skandira „Riječke pičke“ i „Jebo vas Mamić“, na što odgovara Armada s „Tovarske pičke“. Torcida se nadovezuje s „Šugavog Riječana, i šakom i nogama, i bocom i letvama, sve za našega Hajduka“, a u drugom navratu dodaju „…i Riječana i purgera…!“. Armada u 22. minuti uzvikuje „Jebali smo Hajduka“, a u 41. i 43. minuti skandira „Ubij, ubij, tovara“ , „Tovarske pičke“ i „Jebali smo tovara“.

U drugom poluvremenu, u 60. minuti Armada priređuje pravu bakljadu, pa je zapadni dio Kantride završio u gustom crvenom dimu. Zapaljeno je tridesetak baklji, a deset i više, bačeno je na tartan stazu. Torcida im uzvraća povicima „Jebo vas Mamić“ i „Mamićeve pičkice, u boj, u boj, u boj…“. Tek pod kraj utakmice uslijedilo je neizbježno „HNS pederi, nogomet ste sjebali!“ (Armada u 78. min.), što ponavlja Torcida u 89. minuti. U 86. minuti Armada pali dimnu kutiju plave boje čiji je dim prekrio dobar dio zapadne i sjeverne tribine. U 64. minuti netko je bacio jednu baklju prema prostoru u kojem je bila stiješnjena Torcida, a li je srećom baklja pala preko ograde i iza leđa splitskih navijača.

Jadranski derbi završava povicima Armade „Hrvatska policija, mito i korupcija“.