Izravna prevencija navijačkog nasilja: 3. kolo prve HNL

Izravna prevencija navijačkog nasilja: 3. kolo prve HNL
english version

english version

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 3. kola Prve HNL, te su na temelju direktnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja.

GNK DINAMO : NK ZADAR 5 : 0

Utakmica trećeg kola Prve HNL ,odigrana u Zagrebu u subotu, 02. kolovoza 2014. na stadionu u Maksimiru u 21.00 sat. Pred oko 2.000 gledatelja, među kojima je bilo oko 20-ak pripadnika BBB (koji sebe nazivaju navijačima GNK Di-namo), smještenih na sjevernoj tribini, odigrana je utakmica zagrebačkog i zadarskog kluba. Susret je protekao u fer i korektnom navijačkom ozračju, bez navijačkih ispada.

NK OSIJEK – RNK SPLIT 1 : 1

Utakmica 3. kola Prve HNL odigrana 3. srpnja 2014. u Osijeku, u 19.00 sati na stadionu Gradski vrt pred oko 1.000 gledatelja. Utakmica u Osijeku odigrana pred oko 1.000 gledatelja, među kojima je bilo oko 150 pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka), protekla je u relativno mirnom ozračju s tek nekoliko navijačkih ispada. Kohorta je od samog početka izvjesila keltski križ, koji kao znak superiornosti bijele rase, koji UEFA zabranjuje, a i HNS je upozorio klubove na neprimjerenost tog znaka i traži da sigurnosne službe njega i slične znakove, uklanjaju s tribina kako bi Savez i klubovi izbjegli sankcije UEFE.

U Osijeku nitko nije reagirao na pojavu tog znaka kao ni na nekoliko navijačkih ispada, uglavnom usmjerenih protiv HNS-a. Tako u 15. minuti Kohorta skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a nakon toga je uslijedile pjesma s refre-nom „Svi u jedan glas, jebemo, jebemo HNS“. Isto se ponavlja u 66., 83. i 90-oj minuti. U 90-oj minuti skandira se suci-ma „Cigani, Cigani“. Zabilježen je jedan pirotehnički ispad u 57. minuti kada je zapaljena jedna bengalka i jedna dimna kutija.

HNK HAJDUK –NK SLAVEN BELUPO 2: 0

U Splitu je 3.kolovoza 2014. u 21.00 sat, na stadionu Poljud održana utakmica između HNK Hajduka i NK Slaven Belupa. Pred oko 10.000 gledatelja, od kojih 2.000 pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduk), protekao je susret u vatrenom, ali korektnom navijanju, kojega je narušilo svega nekoliko incidenata.

U 1. minuti na sjevernoj strani stadiona među Torcidom upaljena je jedna baklja, u 7. minuti na tartan stazu ubačena je jedna petarda, a u 32. minuti među navijačima Torcide upaljena je jedna dimna bomba.

U 75. minuti Torcida skandira: „HNS pederi , nogomet ste sjebali“, što višekratno ponavljaju.

NK ISTRA 1961 – HNK RIJEKA 0 : 1

Utakmica 3. kola Prve HNL odigrana u ponedjeljak, 4. srpnja 2014. u Puli na stadionu „Aldo Drosina“ u 20.15 sati.

Oko 5.000 gledatelja okupilo se na stadionu „Aldo Drosina“ da pogledaju susjedski derbi. Živoj i glasnoj navijačkoj at-mosferi pridonijeli su pripadnici obje navijačke skupine – pulskih Demona (NK Istra) njih stotinjak, te članova Armade (HNK Rijeka), kojih se okupilo oko 400, ton su povremeno davali i gledatelji sa ostalih dijelova stadiona. Osiguranje utakmice bilo je temeljito, a pripadnici policije već su na ulazu u Pulu pretraživali automobile s riječkim navijačima. Prije početka susreta službeni je spiker upozorio da je pulski stadion pod video nadzorom i da će vinovnici incidenata biti prepoznati i primjereno sankcionirani. Može se konstatirati da je većim dijelom utakmice navijanje bilo glasno i u sportskom ozračju, ali je taj dojam pokvarilo nekoliko nesportskih navijačkih ispada. Najprije je Armada krenula s grom-kim uzvicima „Istarske pičke“ što je popraćeno snažnim zvižducima iz gledališta, a Demoni odgovorili skandiranjem „Jebo vas Mamić“. Armada u 24. Minuti skandira “HNS pederi, nogomet ste sjebali!“, a u 35. opet ponavljaju „Istarske pičke“ što publika popraća zvižducima. U 23, minuti Demoni pale dvije bengalke, a u poluvremenu opet skandiraju „Jebo vas Mamić“.

Početkom drugog dijela Demoni pale jednu bengalku, a Armada nastavlja uvredljivim skandiranjem „Istarske pičke“, na što im Demoni, ovaj puta uz podršku ostalog dijela gledališta uzvraćaju s „Riječke pičke“, uz dodatak „Jebo vas Mamić“. Nekoliko minuta kasnije (58.) Armada pali bljeskalice i dvije bengalke, a u 63. minuti Demoni pale nekoliko bengalki. Iziritirani nekim sudačkim odlukama, Demoni u 64. i 65. minuti viču „Riječke pičke“, Jebo vas Mamić“, te „HNS pederi, nogomet ste sjebali!“. Istim skandiranjem vrhuški hrvatskog nogometa obraća se u 67. minuti i Armada, a nakon do-suđenog jedanaesterca za HNK Rijeku, sa tribina se sucu skandira „Sudija, pederu!“.

Valja napomenuti, da ni na ovoj, ali i na ostalim utakmicama nije nitko od službenih osoba reagirao na nesportsko i uvredljivo skandiranje, iako je iz HNS-a pred početak prvenstva stigla izričita preporuka da odgovorne osobe moraju poduzeti mjere, kako ih ne bi, umjesto njih poduzimala UEFA.