Izvještaj o radionici: “Religijska sloboda – izazov demokraciji” u organizaciji HHO-a

Izvještaj o radionici: “Religijska sloboda – izazov demokraciji” u organizaciji HHO-a

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava održao je svoju prvu radionicu na temu “Religijska sloboda – izazov demokraciji, dijalogom i tolerancijom do suživota” održanoj 05.03.2024. u Almeria centru u Zagrebu, Ulica grada Vukovara 284, u trajanju od 9 do 13 sati. Na tom prvom ekumenskom i međureligijskom susretu sudjelovali su maturanti triju konfesionalnih gimnazija sa svojim ravnateljima: Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti, Islamska gimnazija dr. Ahmeda Smajlovića i Srpska pravoslavna opća gimnazija “Kantakuzina Katarina Branković”. Glavni predavač bio je g. Željko Mraz, predsjednik Udruge za vjersku slobodu u RH, a ekskluzivna gošća Antonia Hrvatin Roth, urednica Religijskog programa HTV-a.

“Religijska komponenta važna je i za pojedinca i za društvenu zajednicu, jer ona može biti značajan čimbenik mira, pomirenja, oprosta, etičnosti življenja i kvalitetnog suživota. U ovo čvrsto vjerujem i ja osobno. Budući da je religija osobni izbor ili neizbor svakog ljudskog bića, ona kao civilizacijska vrijednost iziskuje poštovanje tog vjerskog identiteta, a potvrđuje demokratičnost jednog društva. Unutarnja duhovna sloboda temelj je svake druge slobode i čovjekovog dostojanstva, a povreda religijske slobode ugrožava bit naše ljudskosti i ujedno nanosi ozbiljnu štetu demokraciji i društvu.” – istaknuo je u uvodnoj riječi potpredsjednik HHO-a, g. Augustin Bašić, dodavši da bez ekumenizma i međureligijskog dijaloga nema ni tolerancije, snošljivosti ni suživota na ovim prostorima opterećenim ideologijama i predrasudama prošlosti. Stoga poštivanje identiteta svih i njihovo artikuliranje, posebno u medijskoj javnosti, znak je zrelosti i odgovornosti demokracije u našemu društvu.

Gospođa Hrvatin Roth, urednica Religijskog programa HTV-a, iznijela je iskustva o tretiranju religija (vjerskih zajednica) u susjednoj Sloveniji u povodu novog zakona o medijima u toj zemlji. Pogledali smo intervju iz emisije “Ekumenizam i religije” s urednikom slovenske radijske emisije Ognjišče, koji je komentirao taj restriktivni odnos prema većinskoj Crkvi i vjerskim zajednicama. “To je korak unatrag koji podsjeća na bivša vremena kada se religija svodila na privatnost i nije imala građansku javnost” – rekao je.

“Ne vidim razloga zašto bi se na ovaj način bilo kojoj vjerskoj zajednici onemogućilo sudjelovanje ravnopravno u medijima, naravno, u obliku u kojemu je to medijski prihvatljivo. I zato ovaj zakon, ako se on ovakav usvoji, definit

ivno vraća Sloveniju u jedno vrijeme iz kojeg smo i mi izašli, u koje se nitko ne želi vratiti” istaknula je gđa Hrvatin Roth i dodala: “Jer, ako smo demokracija, onda se moramo pridržavati svih demokratskih načela i ne smijemo prihvatiti da netko ugrožava naša prava. Mislim da će to na kraju dovesti do autocenzure, a mi u medijima znamo što znači autocenzura. Ne bih htjela da se naša zemlja ikad nađe u ovoj situaciji, nadam se da nikome neće pasti na pamet da ulazi u zadiranje vjerskih prava i sloboda, jer stvarno je to baza, koliko god se to možda činilo da je to neka nadogradnja, to je baza svakog čovjeka. Baza je upravo inkluzivnost, jer ako nismo inkluzivno društvo, dolazimo do radikalizma. Bilo koji radikalizam nije dobar u bilo kojem smjeru, tu nema kompromisa i nema alternative. Moramo uvažavati čovjeka kao čovjeka sa svim svojim odabirima – jednako pravo ima ateist biti ateist i vjernik biti vjernik bilo koje vjerske zajednice na bilo kojoj razini. Ne možemo stvarati etnički niti vjerski čista, homogena društva. Na kraju, nije zdravo imati društvo koje nema različitosti – nas različitost oblikuje, jedan od drugoga naučimo nešto.”

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava i njegov Ured priprema niz radionica, konferencija i okruglih stolova na ovu i druge teme koje će se održavati do kraja tekuće godine, najavile su koordinatorica Ureda, gđa. Marica Čičak i programska voditeljica, gđa. Tanja Adamović. Na ovoj radionici prisustvovao je član HHO-a, g. Don Markušić, a predsjednik HHO-a, g. Ivan Zvonimir Čičak, koji je podržao taj skup, nije mogao sudjelovati zbog zdravstvenih razloga.

PDF Izvještaj o radionici HHO-a
Religijske slobode-izazov demokraciji 05.03.2024.