Izjava broj 12- O usvajanju državnoga proračuna za 2017. godinu

Izjava broj 12- O usvajanju državnoga proračuna za 2017. godinu

Hrvatski Sabor raspravlja o državnome proračunu za 2017. godinu koji bi trebao biti usvojen do četvrtka 15. prosinca. U prijedlogu proračuna značajno je povećan iznos novca za civilno društvo, a pogotovo je vraćen „na staro“ iznos predviđen za djelovanje Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva (Zaklada). Time je Vlada Andreja Plenkovića ispravila jedan od brojnih katastrofalnih poteza Oreškoviće vlade kojim je iznos Zakladi umanjio za 52%. Radi se o prepoznatljivom pokušaju stanovitih političkih i parapolitičkih snaga da se zapravo dugoročno ugasi djelovanje Nacionalne zaklade ili da se preuzme kontrola nad njom. Izvršni

Odbor pozdravlja prijedlog Ministarstva financija i Vlade u cjelini budući se u modernom svijetu bogatstvo države ne mjeri samo i isključivo po visini BDP-a nego i po broju udruga unutar civilnoga društva jedne zemlje.

Izvršni odbor Hrvatskoga helsinškog odbora (IO HHO) stoga poziva ministra financija Zdravka Marića, Vladu i Sabor RH na odbacivanje smiješnih, ali istovremeno i opasnih prijedloga zastupnika Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića koji amandmanima na proračun traže „preusmjeravanje sredstava iz programskog područja socijalne i humanitarne djelatnosti“. Radi se o zahtjevu zastupnika Esih-Hasanbegović „da se dio prihoda od igara na sreću koji su primarni izvor financiranja same Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kao i projekata i programa udruga civilnoga društva koje Zaklada financijski podržava preusmjere u druge stavke proračuna“. Prvo traže da se oko 13 milijuna kuna oduzme Nacionalnoj zakladi, a potom da se taj novac preusmjeri u resorna ministarstva koja se bave promicanjem razvoja civilnog društva iz područja socijalne, zdravstvene i humanitarne zaštite, poglavito zaštite djece, mladih i drugih ranjivih skupina. Dakle, time bi se novac oduzet civilnom društvu dao državi da financijski arbitrira o istom tom novcu.

Iz ponuđenih amandmana vidljivo je nepoznavanje djelovanja Zaklade koja godišnje financira oko 400 udruga. I ne samo to, na posljednjoj sjednici saborskoga Odbora za ljudska prava zastupnica Esih raspravljajući o financiranju Nacionalne zaklade izjavila je da joj nije jasno što je to “daljnja demokratizacija društva”. Iz ove antidemokratske inicijative vidljivo je da ona doista ne razumije što je to demokracija i demokratizacija društva.

Konačno, sam premijer Plenković četiri je godine bio član Upravnoga vijeća Nacionalne zaklade u čijem je radu aktivno sudjelovao i najbolje zna koliko su ovi prijedlozi promašeni i neistiniti i na što je stvarno Zaklada trošila sredstva.

IO HHO i sam ima primjedbe na način izbora Upravnih vijeća, ali i nekih drugih sličnih institucija, koje djeluju pod ingerencijama hrvatskih vlasti. Smatramo da bi Vlada i Sabor morali inicirati promjenu zakona i omogućiti veći i direktniji, demokratičniji izbor upravnih tijela nekih institucija s većim utjecajem civilnoga društva.

Odbor poziva Sabor na odbacivanje predloženih amandmana, a Vladu RH na pokretanje javne rasprave o promjeni spornih i osporavanih načina izbora Upravnih vijeća institucija koje su izravno u ingerenciji Vlade i Sabora.

 

 

 

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

Predsjednik