Obavijest za javnost- UMRO JE IVO BANAC

Obavijest za javnost-                       UMRO JE IVO BANAC

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) s dubokom tugom obavještava da je preminuo prof. dr.sc. emeritus Ivo Banac, naš dugogodišnji član, i svojedobno predsjednik Hrvatskoga helsinškoga odbora. Prof. Banac umro je jutros, 30.6.2020 u bolnici u Sv. Nedjelji, u 74. godini života  nakon kratke i teške bolesti.

Smrt Ive Banca gubitak je za povijesnu znanost kojoj je svojim istraživanjima i talentiranim tumačenjima i objašnjenjima dao nezaobilazan doprinos. Jedan je od najznačajnijih povjesničara druge polovine 20. stoljeća i prve polovine 21 stoljeća. Gubi i civilno društvo u kojem se angažirao, posebno 90-ih godina.

Odlazak prof. Banca posebno pogađa sve koji su se zalagali i zalažu se i danas za afirmaciju  ljudskih prava. Svojim je djelovanjem Banac davao  značajan poticaj suvremenom shvaćanju ljudskih prava, demokracije i demokratskih procesa ne samo u Hrvatskoj, jer njegova se riječ i misao s pažnjom i poštovanjem slušala svuda gdje je nastupao.

Smrću prof. Banca gubi i hrvatski politički prostor u kojem je Banac između ostaloga djelovao i kao ministar i saborski zastupnik.

Ivo Banac ugrađen je u temelje Hrvatskoga helsinškoga odbora, pa  njegov odlazak, bez obzira na činjenicu da formalno više nije bio član Hho-a, predstavlja veliki i nenadoknadiv gubitak za Odbor.

Predsjednik Hrvatskoga helsinškoga odbora

Ivan Zvonimir Čičak