Obrazloženje nagrade Joško Kulušićza godinu 2014.

Obrazloženje nagrade Joško Kulušićza godinu 2014.

Nagrada Joško Kulušić za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava u području medijskog djelovanja

NagradaJoško Kulušićdodjeljuje se za doprinos u promicanju i zaštiti ljudskih prava na području medijskog djelovanja. Ove godine  Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava, nagradu dodjeljuje emisiji „Plodovi zemlje“Prvog programa Hrvatske televizije, i njenom uredniku Vlatku Grguriću. Riječ je o  najstarijoj emisija HRT-a za selo i poljoprivredu, a prvi je puta  emitirana uživo,  21. prosinca 1958. i trajala je 50 minuta. Do 1988. emisija Plodovi zemlje emitirala se naizmjenično sa ostalim TV centrima u Jugoslaviji,  i prosječno je emitirana jednom mjesečno.

Od 1988. „Plodovi zemlje“ počinju se emitirati svake nedjelje  i s vremenom postaju jedna od najgledanijih  emisija HRT-a. Emisija je tematski usmjerena, ali u njenoj su žiži uvijek oni koji su životno vezani uz poljoprivredu – od ratara do ribara. Sjajnim prilozima „Plodovi zemlje“ prerasli su svoj specijalizirani okvir, pa ih danas s pažnjom prati i šira publika. Izravnim i neposrednim životnim pričama, sistemskim analizama, upoznajemo se s ljudima iz svih hrvatskih krajeva, njihovim naporima i uspjesima, ali i s onom tamnijom stranom kada su u svojim naporima suočeni , ne samo s prirodnim nepogodama, nego, još i više, s tvrdim birokratskim bedemima.

Danas „Plodove zemlje“ uređuje Vlatko Grgurić, a svaku šestu nedjelju, kada je emisija tematski vezana uz hrvatski jug, ribarstvo i mediteransku poljoprivredu, vodi ju i uređuje Mladen Stubljar. Do sada je emitirano 1789 emisija, adosadašnji urednici bili su Marijan Sviben (1968.-1969.), Ružica Trauber (1962.-1992.), Ivo Lončar (1993.-1998.), a od 1999 do današnjih dana,, dakle već punih petnaest godina, emisiju uređuje Vlatko Grgurić.

Emisija je prepoznata u hrvatskoj javnosti kao vrlo kritična i istraživačka, pokušavajući doprinijeti što boljoj slici stvarnog stanja života jedne socijalne manjine čiji je život vezan uz poljoprivredu i ribarstvo. HHO je posebno uočio onu dimenziju emisije koja se bavi i daje veliki doprinos ekološkoj koncepciji suvremene poljoprivrede, i time, zapravo, pomaže shvaćanju ekologije kao 3. generacije ljudskih prava u suvremenom svijetu.

Emisija je rađena s nadpolitičkih pozicija, ali uvijek kritički postirana prema svimpromašajima  bilo da je riječ  o državnimili lokalnim razinama vlasti. Rađena je vrlo profesionalno , bez senzacionalizma, lišena bilo kakve pristranosti, u skladu s najvišim etičkim standardima novinarstva.

Mnogi će se začuditi zašto smo ovu nagradu dali ovoj „staroj dami“ hrvatskoga novinarstva. Ne, nismomelankoličari koji žale za idealiziranom slikom hrvatskoga sela. Naime, i iz sadržaja emisije je razvidno je da je hrvatsko selo jedan svijet koji se danas mijenja, i neumitno nestaje. Barem onakav kakvog smo ga poznavali i doživljavali. Ovu emisiju pak, doživljavamo kao pokušaj skupine profesionalaca, na čelu s Vlatkom Grgurićem, da doprinese preobrazbi hrvatskog sela i mora,slijedećimoderne koncepcije poljoprivrede i razvoja modernog sela, pokušavajući  afirmirati tradicionalne vrijednosti  naših seoskih sredina, a istovremeno imotvarajući im prozor u svijet bolje budućnosti.

Nepobitna je činjenica, da  upravo Vi gospodine Grgurić, posljednjih 15 godina dajete ovoj emisiji uređivački pečat. Stoga ova nagrada „Plodovima zemlje“ , nije samo nagrada emisiji, nego i Vama osobno.

Zagreb, 10. prosinca 2014.WP_20141210_14_07_56_Pro