Održana radionica: BRANITELJI I EU FONDOVI

Održana radionica: BRANITELJI I EU FONDOVI

photo 54

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) organizirao je treću u nizu radionicu s udrugama branitelja, na temu „Priprema braniteljskih udruga za apliciranje EU fondovima“. Radionica je održana 8. i 9. svibnja 2013. u prostorijama HHO-a, a otvorio ju je predsjednik Ivan Zvonimir Čičak.

Radionica je bila namijenjena svim udrugama i organizacijama koje se bave braniteljskom populacijom i obiteljima branitelja koje žele pronaći i ostvariti sredstva za infrastrukturne ili za dodatne aktivnosti i projekte, koji nisu svakodnevni, ili nisu u okvirima njihova poslovnog plana.

Osnovna svrha radionice može se, najkraće, sažeti na sljedeće ciljeve:

• olakšati položaj i opstojnost braniteljskih udruga i njihovih članova putem povlačenja sredstava EU;

• informirati sudionike radionice o tome što ih očekuje i koji su fondovi i programi pogodni za konkuriranje;

• dobiti informacije o mjestima objave javnih poziva, natječaja i kako se snaći u natječajnoj dokumentaciji;

• objasniti koje promjene nastaju u sufinanciranju NVO-a nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Naučiti sudionike osnove pripreme projektne dokumentacije, kako izraditi sažetak projekta, razraditi proračun, implementirati projekt, kako financijski upravljati projektnim ciklusom, te raditi na vidljivosti istog;

• obrazlaganje važnosti i potrebe partnerstva i sub-grant shema;

• procijeniti formalne kriterije i i najčešće progreške pri pripremi. Procijeniti može li projekt konkurirati.

Za ove teme vlada očito veliko zanimanje pa je i odaziv krovnih udruga branitelja bio izniman. Treća je radionica tako okupila čak 23 predstavnika raznih braniteljskih udruga.

Okupljeni si imali priliku dobiti niz korisnih informacija, a teme su im prezentirale predavačice:

Naida Mekić i Katarina Ivanković-Knežević iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava

Anđelka Hajdek, Ana Odak i Maja Jelić iz Ministarstva regionalnog razvoja i programa EU

Mirela Despotović iz Centra za civilne inicijative

Prvog dana radionice sudionici su upoznati sa strukturom fondova Europske unije s naglaskom na Europski socijalni fond za koji su braniteljske udruge valjan prijavitelj. Također, sudionici su educirani o načinima upravljanja projektnim ciklusom i temeljnim znanjima o pripremi za izradu projektne dokumentacije.

Drugog dana radionice sudionicima su predavačice iz Ministarstva regionalnog razvoja i programa EU objasnile buduće ciljeve EU, te sve vrste strukturnih fondova na koje se mogu prijaviti pravni subjekti po ulasku Hrvatske u EU s naglaskom na promjene koje će se dogoditi i pojednostavniti prijave. Važno je, pored ostaloga, napomenuti da će se buduća dokumentacija moći pisati na hrvatskom jeziku, koji će od 1. srpnja 2013. postati jedan od ravnopravnih jezika u radu svih tijela Europske unije.

[nggallery id=4]