Otvoreno pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću

Otvoreno pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću

Poštovani g. Predsjedniče,
Kao građanin Republike Hrvatske kao svjedok vremena, kroničar povijesti i osoba koja se zalaže za ljudska prava smatram dužnošću upozoriti Vas na neke činjenice koje mogu bitno utjecati na sastav nove Vlade.
Mediji javljaju o sporazumu između Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Hrvatske narodne stranke (HNS) i o njihovoj odluci o sastavljanju nove Vlade u koju bi trebala ući tri ministra iz HNS-a. Među kandidatima koji se spominju kao potencijalni ministri ime je i suca Vrhovnoga suda Ranka Marijana na funkciju ministra pravosuđa. Moram vas upozoriti na činjenicu da je takvo imenovanje u kontekstu vremena jednostavno nedopustivo. Zašto?
Ranko Marijan bio je sudac Općinskoga suda u Zagrebu koji je sudio kasnih 80-tih godina u posljednjem političkom procesu u Republici Hrvatskoj i to u predmetu Dobroslava Parage. Paraga je suđen zato što je u medijima (stranim) iznosio istinu o svom slučaju i o stanju u zatvorima jugoslavenskog komunističkog režima. U to vrijeme Ranko Marijan je i potpredsjednik Općinskoga suda u Zagrebu.
Ranko Marijan opet kao sudac i potpredsjednik Općinskoga suda u Zagrebu sudi u predmetu Karmen Bašić i Srđan Dvornik, tadašnjim čelnicima zaklade Otvoreno društvo u Zagrebu (Soroseva zaklada). I taj je proces u Hrvatskoj i u svijetu percipiran kao politički proces, iniciran od strane Tuđmanovoga režima.
U vrijeme dok je Ranko Marijan bio predsjednik Državnoga sudbenog vijeća (DSV) njegova kći izabrana je za sutkinju. To je kulminacija utjecaja i pogodovanja položajem. Bio je to samo nastavak brojnih pogodovanja pripadnicima hrvatske političke elite čiji su bliski srodnici u vrijeme njihove moći izabrani za suce u Hrvatskoj.
Ime Ranka Marijana spominjalo se i u aferi prisluškivanja sudaca Vrhovnoga suda u predmetu Glavaš, gdje se radilo o pokušaju korupcije. U javnosti se baratalo činjenicom da se radi o sucu koji ima dva imena, „a nema prezimena“. Koliko god je to „nagađanje“, u najblažu ruku je suspektno da osoba za kojom se vuče takav korupcijski rep bude imenovana za ministra pravosuđa.
Poštovani g. Predsjedniče, nedavno ste imenovali Povjerenstvo za sučeljavanje s prošlošću. Osim toga bili ste aktivni i u Europskoj uniji sudjelujući u organizaciji unutar Europskog parlamenta koja je radila na sučeljavanju s prošlošću. Sada se morate suočiti i s prošlošću i sa sadašnjošću, a bome i s budućnosti. Prije svega Vaše Vlade, ali i Hrvatske u cjelini.
Vi stalno naglašavate kao je ovo „Vaša Vlada“ i Vi imenujete Vladu i preuzimate odgovornost za nju“. Prema tome jedno su dobre želje HNS-a, a drugo je Vaša odgovornost za Vladu. Preuzmite je.
U Zagrebu, 8. lipnja 2017.
S poštovanjem, Vaš
Ivan Zvonimir Čičak