ZBIRNO IZVJEŠĆE ¼ FINALA HRVATSKOG KUPA

ZBIRNO IZVJEŠĆE ¼ FINALA HRVATSKOG KUPA

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice ¼ finala Hrvatskog nogometnog kupa, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili slijedeće:

GNK DINAMO – NK ISTRA 4 : 1
Utakmica GNK Dinamo i NK Istra odigrana je 29. 11. 2017. u Zagrebu na stadionu Masksimir pred oko 500 gledatelja, od čega oko 150 pripadnika navijačke skupine Bad Blue Boys(GNK Dinamo). Susret je protekao bez navijačkih izgreda i odigran je u korektnom sportskom ozračju.

IZVJEŠTAJ SA UTAKMICE NK OSIJEK – HNK HAJDUK 1:3
Utakmica Osijek – Hajduk održana je 29. 11. 2017. u Osijeku na stadionu Gradski vrt pred oko 3000 gledatelja, od čega oko 700 pripadnika navijačke skupine Kohorta(NK Osijek) i oko 350 pripadnika navijačke skupine Torcida(HNK Hajduk). Rukovodstva Hajduka i Osijeka tražili su prije utakmice da se oda minuta šutnje u čast generala Praljka, pravomoćno osuđenog za ratni zločin u Haagu, koji je taj dan počinio samoubojstvo u sudnici. Predstavnik Hrvatskog nogometnog saveza to nije dopustio.
Pripadnici navijačke skupine Kohorta počeli su utakmicu skandiranjem protiv HNS-a-‘ “HNS pederi, nogomet ste sjebali”(1.min.) i u 2′ “Jebemo HNS”, a zatim su se okomili na njegova predsjednika Davora Šukera, inače počasnog građanina Osijeka(3′ Jebo vas Šuker“ i 5′ „Počasni građanin mafijaš je najveći), a u 6′ skandiraju i “Jebo vas Mamić”. Članovi navijačke skupine Torcida prije utakmice su u dnu sjeverne tribine izvjesili transparent “Odgovornost, a ne demagogija”, s raketom i pticom kos, kojim pozivaju na smjenu sadašnje uprave nakon niza loših rezultata. Upravo zbog toga su prvih 13 minuta šutjeli zbog 12 bodova zaostatka za prvoplasiranim Dinamom.
U 14′ pripadnici Torcide prekidaju šutnju skandiranjem „Slobodan Praljak“. U 19′ Torcida skandira “HNS pederi, nogomet ste sjebali”, a odmah potom Osječanima “Jebo vas Mamić”. Kohorta odgovara također sa “Jebo vas Mamić”, a nakon toga u 21′ ponovno navija protiv HNS-a i njegovog predsjednika “HNS pederi, nogomet ste sjebali” i “Šuker odlazi”. Do kraja poluvremena još jednom napadaju HNS u 35′ pjesmom “HNS mi mrzimo”.
Drugo poluvrijeme Torcida je započela vrijeđanjem vlastitih igrača skandirajući “Igrajte pičkice” u 47’. U 54′ Kohorta napada suca sa “Cigane”, a u 57′ podiže transparent “S. Praljak nije ratni zločinac”.
Torcida otprilike u isto vrijeme podiže transpaIent “Tko bi mene zaustavio dok se Hrvatska ne oslobodi” u čast nedavno preminulom hrvatskom branitelju Davoru Joviću, a u 60′ ponovno viče svojim igračima “Igrajte pičkice”, nakon čega vrijeđa i suparnike sa “Osječke pičke”. U 66′ Torcida ponovno skandira “Igrajte pičkice”, kao i u 69′ nakon što su igrači Hajduka poveli 2:1. U 70′ i Torcida diže natpis posvećen Slobodanu Praljku: “Generale hvala na svemu, S. Praljak počivao u miru”.
U 72′ Torcida započinje bakljadu zapalivši 3 bengalke, a u 73-oj još 6 bengalki, nekoliko bljeskalica i jednu dimnu signalnu baklju. Kohorta im u 74′ viče “Gazi tovara”. U 85′ Kohorta diže transparent “Jel i ovo uvredljivo?” i pali 2 bengalke i baca nekoliko(3) petardi. U 86′ pale još jednu bengalku. Torcida u 3′ i 4′ sudačke nadoknade skandira “Igrajte pičkice” iako su njihovi igrači upravo osigurali pobjedu protiv Osijeka zabivši za 3:1 minutu prije toga.

NK RUDEŠ – NK LOKOMOTIVA 1 : 2
Utakmica NK Rudeš i NK Lokomotiva odigrana je 30. 11. 2017. u Zagrebu na stadionu u Kranjčevićevoj ulici pred oko 100-njak gledatelja. Nije bilo organiziranog navijanja navijačkih skupina. Susret je protekao bez incidenata i u korektnom ozračju.

NK INTER – NK RIJEKA – : –
Utakmica NK Inter i NK Rijeka na rasporedu je 13. prosinca.

Za HHO:

Ivan Zvonimir Čičak
predsjednik