ZBIRNO IZVJEŠĆE 13. KOLA HRVATSKE TELEKOM PRVE LIGE

ZBIRNO IZVJEŠĆE 13. KOLA HRVATSKE TELEKOM PRVE LIGE

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utak-mice 13. kola Hrvatske Telekom prve lige, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih po-dataka zabilježili sljedeća događanja.
HNK HAJDUK – GNK DINAMO 2 : 2
Utakmica Hajduk – Dinamo održana je u Splitu 22.10.2017. na stadionu Poljud pred 25000 gledatelja od čega oko 7000 pripadnika navijačke skupine Torcida (HNK Hajduk) na sjevernoj tribini i oko 500 pripadnika navijačke skupine BBB (GNK Dinamo) na južnoj.
Torcida: Uspjeli su unijeti znatnu količinu pirotehničkih sredstava iprije početka utakmice kao i tijekom same priredila je pravu piromansku feštu.
U 13′ Torcida skandira „Purgerske pičke“, a od 16′-21′ pjevaju „Mrzim Dinamo srpsko ime to “te u 22′ „gazi purgera“.
U 23′ Blažević Ivan – u čast svome ubijenom članu jedinom osuđenom za napad na nogometnog suca Marića u Splitu.
Od 30′-32′ Torcida pjeva „ubij purgera“, a poluvrijeme završava skandiranjem „i purgera i riječana, šakama i nogama i bocama i letvama sve za našeg Hajduka“.
U 64′ Torcida ističe veliki transparent sa osobama iz nogometa i javnog života posloženih kao nogometnu momčad s ciljem njihove stigmatizacije, uz transparent „Kriminalno loši s obzirom na sastav“ te istovremenim skandiranje „HNS pederi nogomet ste sjebali“.
Sastav „momčadi“: „Marić (Bruno nogometni sudac), Bebek (nogometni sudac), Šuker (Davor predsjednik Hrvatskoga nogometnog saveza), Hanžeković (Marijan odvjetnik iz Zagreba), Bandić (Milan gradonačelnik Zagreba), Turudić (Ivan predsjednik Županijskoga suda u Zagrebu), Sloković (Jadranka odvjetnica iz Zagreba), Prodanović (Čedo odvjetnik iz Zagreba), Kitarović (Kolinda predsjednica Republike Hrvatske), Vrbanović (Damir tajnik HNS-a), Borovec (Krunoslav načelnik temeljne policije Republike Hrvatske).
Rezerve: Zorko (Mario glavni urednik Sportskih novosti iz Zagreba), Kustić (Mario bivši potpredsjednik HNS-a, zamrznuo funkciju zbog nespojivosti budući je saborski zastupnik), Horvatinčić (Tomislav poslovni čovjek iz Zagreba – oslobođen zbog kaznenog djela ubojstva bračnog para – turista), Lesički (Alen novinar glasnogovornik Dinama), Čačić (Ante donedavni izbornik hrvatske reprezentacije), Čičak (Ivan Zvonimir predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora /HHO/), Reić (Zdravko novinar Slobodne Dalmacije i Jutarnjeg lista).
U vrijeme paljenja baklju Torcida desetak minuta pjeva pjesmu: „oj Zdravko, Zdravko (Mamić) Cigane, tko te ubije heroj postane“.
U 72′ započinje naizmjenično skandiranje Torcide zajedno sa navijačima istočne tribine pjevanjem stare komunističke pjesme “visoke peći”. Torcida na sjeveru započinje sa “visoke peći”,
a istok odgovara “potpaljujem ja”. Sjever (Torcida) pjeva „dva reda koksa“, a istočna „četiri purgera“, itd. Slijedi „purger se dere; aaaaa; „bit će pečenja; radujem se ja“.
U 75′ Torcida pjeva “ooooo jebem te Dinamo”, a u 80′ “hrvatska policija, mito i korupcija”.U 88′ nakon primljenog gola Torcida vrijeđa protivnike skandirajući “cigani, cigani”, a utakmicu završava u zadnjoj minuti skandirajući “ubi purgera” što čini i nakon utakmice.
Pirotehnika: Prije početka utakmice Torcida pali veći broj baklji, a u 5′ aktivira dva topovska udara, u 11′ i 21′ pali 1 dimnu i 1 signalnu baklju.
U 24′ aktivaraju 1 topovski udar, a u 39′ aktiviraju 5 petardi, pale 2 baklje bengalke i aktiviraju topovski udar.
U 54′ upaljena je 1 dimna baklja, potom u 66′ upaljuena bengalka.
U 67′ pale 23 baklje bengalke pa u 68′ 18 bengalki i jedan topovski udar, te potom u 69′ 10 bengalki. Deseci upaljenih bengalki bačeno je na tartan stazu, a nekoliko njih palo je i na teren.
U 70′ upaljene su 2 bengalke, u 71′ 2 bengalke, u 75′ 2 bengalke, u 76′ 2 bengalke i u 85′ 1 bengalka.
Bad Blue Boys (BBB)
U 31′ BBB skandira „Tito partija Hajdukova armija“ te potom vrijeđanje skandiranjem „tovarske pičke“, a u 32’„ubij tovara“ pa u 33′ „tovarske pičke“.
U 34′ BBB pjeva „ja imam sifilis, ja imam SIDU, nemam kurtona jebem Torcidu“.
U 35′ skandiraju „tovarske pičke“, a u 44′ „Mamiću Cigane odlazi iz svetinje“, te u 45′ „Zdravko Mamić srpsko kopile“.
U 86′ i 88′ skandiraju uvredljivo „tovarske pičke“, a u sudačkoj nadoknadi „Zdravko Mamić srpsko kopile“.
U 59′ BBB baca u teren svjetleći predmet koji ne gori. U 63′ i 70′ ispaljuju 2 signalne rakete, srećom ne ozljedivši igrače ni suca. U 73′ jedna raketa pada u blizini lože na zapadnoj tribini. Intervenira policija poslavši dodatne snage među navijače BBB na južnoj tribini. Nakon još jedne rakete u 76′ policija intervenira još žešće, a obadvije navijačke skupine zajedno skandiraju „hrvatska policija mito i korupcija“.
Valja napomenuti da je sudac susreta u 65′ prekinuo utakmicu u trajanju 6–7′.
S pravom valja postaviti pitanje organizatorima, redarskoj službi i policiji kako je moguće da se na stadion unesu takve količine pirotehničkih sredstava.
Utakmica je nažalost imala i svoj ružni završetak kako na terenu gdje je došlo do međusobnog naguravanja i obračuna među igračima, tako i u svečanoj loži. U sudačkoj nadoknadi došlo je do međusobnog sukoba između sportskog direktora Hajduka Maria Branca i Ivana Kosa predsjednika Hajduka s delegacijom Dinama i to Tomislavom Svetinom predsjednikom, i Krešimirom Antolićem zaduženim za sigurnost u GNK Dinamu.
Svetina je komentirao utakmicu, a uzrujani Branco inače Portugalac koji ne razumije hrvatski ustao je i unio se u lice Tomislavu Svetini gestikulirajući rukama (između Svetine i Branca sjedio je Brancov pomoćnim Saša Bjelanović). Matej Škegro pokušao je spriječiti sukob na što je dojurio Ivan Kos koji je bio udaljen nekoliko stolica, no njega je zaustavio Antolić i tako spriječio daljnji sukob.
Policija je podigla prekršajne prijave protiv svih sudionika incidenta u loži. Uz to privedeno je 39 navijača, a protiv 36 pokrenut je postupak, a za pojedince i za više počinjenih djela.
Napomena:
Promatračima HHO-a ponovo su uskraćene ulaznice za profesionalno obavljanje posla promatrača u zaštićenom dijelu gledališta (lože). To je nastavak ponašanja predsjednika uprave Hajduka Ivana Kosa od prosinca 2016. kada je počeo udaljavati promatrače HHO-a rekavši mi osobno da je to zbog sadržaja naših izvješća s kojima on nije zadovoljan. Vidljivo je to i iz ot-vorenog pisma Slobodnoj Dalmaciji od 02.prosinca 2016. kojeg su prenijele Sportske Novosti. „Kos nikada nije naveo nikakav dokument i argument kojim bi dokazao tvrdnje i izrazio neza-dovoljstvo činjeničnim zapisima u našim izvješćima, pa prema tome njegova samovoljna odluka bazira se na „odokalnoj impresiji“ temeljem koje je uveo u praksu verbalni delikt. HHO ne može, ne smije i neće nikada prihvatiti ovako samovoljne mjere budući da su brojni članovi HHO-a bili pioniri protiv verbalnoga delikta u vrijeme komunističke diktature.Ovaj puta kao i za utakmicu sa Cibalijom predsjedniku Odbora koji je inače 100% invalid ponuđena je karta u prvom redu B-lože koja je u ravnini 33-reda na stadionu. HHO je podatke s utakmice prikupio „na svoj način“ Ivan Kos, samoproglašeni stručnjak za verbalne delikte u nogometu, ovaj puta pokušao je i fizički intervenirati u sprečavanju slobode navijanja. Ukupnim djelovanjem kako prema našim promatračima tako i pokušajem upotrebe sile on doista potvrđuje rasprostranjenu tezu da i u svečanim ložama sjede huligani.
NK RIJEKA – NK OSIJEK 1 : 2
Utakmica Rijeka – Osijek održana je 22.10.2017.u Rijeci na stadionu Rujevica pred oko 3000 gledatelja od čega oko 400 pripadnika navijačke skupine Armada (NK Rijeka) na sjevernoj tribini i oko 20 pripadnika navijačke skupine Kohorta(NK Osijek) na južnoj.
Prije početka utakmice predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) navijačima Armade oduzeli su transparent na kojem je pisano: „Za navijače privođenje, pritvori, kazne i čelije. Za ubojicce sinkopa.“ Transparentom se aludira na postupke s jedne strane prema navijačima na stadionima, a s druge strane prema Tomislavu Horvatinčiću optuženom zbog činjenice da je gliserom usmrtio dvoje talijanskih turista kojega je sud u Šibeniku oslobodio zbog – bolesti sinkope.
Navijačka skupina Armada počela je u 4′ sa vrijeđanjem protivnika “Osiječke pičke”, no nije nastavila s vrijeđanjem. Tek je pred kraj poluvremena, nakon sukoba na klupi u 44′ ponovno počela vrijeđati protivnike ponavljajući “Osiječke pičke”, dodavši tomu još i vrijeđanje “Cigani”, što ponavljaju i u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena (45+1). Osim toga, zabilježeno je još samo “HNS pederi” u 25′.

Za HHO:

Ivan Zvonimir Čičak
Predsjednik