ZBIRNO IZVJEŠĆE 16. KOLA HRVATSKE TELEKOM PRVE LIGE

ZBIRNO IZVJEŠĆE 16. KOLA HRVATSKE TELEKOM PRVE LIGE

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 16. kola Hrvatske Telekom prve lige, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja.

GNK DINAMO – NK LOKOMOTIVA 2 : 0

Utakmica GNK Dinamo – NK Lokomotiva odigrana je 19. studenoga 2017. na stadionu Dinama u Maksimiru u Zagrebu. Utakmici je nazočilo 1.500 gledatelja od čega 300 pripadnika Bad Blue Boys – BBB (navijačka skupina GNK Dinamo).
Utakmica je protekla u relativno korektnom navijanju uz 2 manja incidenta. U 75. minuti BBB pali 1 baklju i baca je na tartan stazu i 1 baklju pali na sjevernoj tribini.
U 87. i 88. minuti BBB skandira „Mamiću cigane odlazi iz svetinje“.

HNK RIJEKA – NK INTER 0 : 0

Utakmica Rijeka – Inter odigrana je u Rijeci 18. studenoga na stadionu Rujevica. Utakmicu je pratilo 5.000 gledatelja od čega oko 1.000 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke).
U 40., 42. i 90. minuti cijeli stadion skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“kao reakciju na neke sporne sudačke odluke.
Na samom kraju prvog poluvremena sucima dio gledatelja uzvikuje „Cigani, Cigani“, a u 90. minuti dolazi do manjeg incidenta među igračima, pa sa zapadne tribine na travnjak pada nekoliko plastičnih čaša. Sve je popraćeno uzvicima „Purgerske pičke“ i „Jebo vas Mamić“.

NK ISTRA 1961 – HNK HAJDUK 1 : 3

Utakmica NK Istra – HNK Hajduk odigrana je 19. studenoga 2017. na stadionu „Aldo Drosina“ u Puli pred 3.200 gledatelja među kojima oko 600-700 pripadnika Torcide (HNK Hajduk), te oko 150 članova navijačke skupine Demona (NK Istra 1961).
Torcida se okupila s povećim transparentom „Odgovornost, a ne demagogija“ upućenom upravi Hajduka, a igračima se vikalo „Igrajte pičke“. Sve su još popratili skandiranjem „Miči se Cigane“ predsjedniku Kosu(?), kojemu su poslali i slikovnu poruku stavljajući na plakat pticu spremnu za lansiranje. U 16. i 17. minuti počinje piromansko divljanje u kojem torcidaši najprije pale dvije-tri baklje, a onda 16 baklji bacaju na travnjak, a zbog gustog dima utakmica je bila prekinuta nekoliko trenutaka.
U 19. minuti i Demoni pale baklje ispod velikog platnenog transparenta, ali ih ne bacaju u teren. Potom Torcida u 29-oj pali zapaljivu smjesu , a u 42. i 45. minuti opet skandira „Miči se Cigane“. Piromansko se ludilo nastavilo i u drugom dijelu susreta pa u 50-oj minuti Torcida pali dimnu kutiju, a u 61-oj baca desetak bengalki među igrače na teren, dok nekoliko minuta poslije (69.) pali jednu bengalku. Svemu tome dodaju i skandiranje „HNS pederi, nogomet ste sjebali (70. minuta), što ponavljaju i na kraju utakmice, dodajući i skandiranje „Cigani, Cigani“.
Osiguranje je bilo veliko pa su policijske snage bile raspoređene od Bosiljeva do Pule.

NK OSIJEK – NK CIBALIA 1 : 1

Utakmica NK Osijek – NK Cibalia održana je u Osijeku na stadionu Gradski vrt 18. studenoga 2017. pred oko 1500 gledatelja od čega oko 250 pripadnika navijačke skupine Kohorta (NK Osijek). Pripadnici navijačke skupine Ultrasi (NK Cibalia) bojkotirali su utakmicu budući se na taj dan obilježavala 26-ta godišnjica pada grada Vukovara u Domovinskom ratu.
Navijačka skupina Kohorta nije navijala prvih 26 minuta utakmice u spomen na vukovarsku tragediju. U 26. minuti započeli su s navijanjem te upalili 6 signalnih baklji, tzv. bengalki.
Osim toga, zabilježena je jedna dimna signalna baklja u 67. minuti.

Napomena: Sve utakmice 16. kola održane su u atmosferi sijećanja na pad Vukovara u Domovinskom ratu 18. Studenoga 1991. Minuta šutnje održana je na svim stadionima. Navijači su izvjesili i brojne transparente sa sadržajima koji su evocirali uspomene na pad Vukovara. Uz to tijekom utakmica čula su se i skandiranja „Vukovar, Vukovar!“, a uz to navijači su pjevali pjesmu „Moja Domovina“ i skandirali „Zovi samo zovi svi će sokolovi za te život dati“.

Za HHO:

Ivan Zvonimir Čičak
predsjednik