Zbirno izvješće 17. kola Prve HNL

Zbirno izvješće 17. kola Prve HNL

Zagreb, 23. studenog 2015.

 

ZBIRNO IZVJEŠĆE 17. KOLA PRVE HNL

 

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 17. kola Prve HNL, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:

 

NK SLAVEN BELUPO  –  GNK DINAMO  1 : 2

Utakmice 17. kola Prve HNL odigrana u petak, 20. studenoga 2015. u 18.00 sati na Gradskom stadionu u Koprivnici pred 1.800 gledatelja među kojima je bilo preko 100 pripadnika BBB („antimamićevci“) i tridesetak članova BBB Fan cluba („mamićevci“)

Odigrana je mirna utakmica, bez većih navijačkih ispada. Organizacija utakmice uobičajeno dobra, a jake policijske snage temeljito su kontrolirale kretanje navijača. Tako su neki od pripadnika BBB na utakmicu stigli i s pola sata zakašnjenja, jer su bili temeljito pregledavani već na ulazu u Koprivnicu.

U dvadesetim minutama BBB kratko uzvikuju „Mamiću Cigane“, a dio publike uzvraća s „Jebo vas Mamić“. U 30-oj minuti iz dijela gledališta u kojem su bili smješteni pripadnici Fan cluba, a uz njih glasnija grupa domaćih navijača, čuje se „Ubij, ubij Šukera“. U drugom poluvremenu navijači Slavena skandiraju u 58. minuti „Ubij, ubij purgera“, a probuđeni BBB u 77.minuti skandiraju „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“, a članovi Fan cluba im uzvraćaju s „Jebo vas Mamić“.

 

NK OSIJEK –  HNK RIJEKA  1 : 1

Utakmica 17. kola Prve HNL odigrana  u subotu 21. studenoga 2015. u 15.00 sati na stadionu Gradski vrt u Osijeku.

Susret je odigran pred nešto više od 500 gledatelja, a od tog broja na stadionu se našlo oko 100 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke). Kohorta (navijačka skupina NK Osijeka) nastavila je s bojkotom svoga kluba i nije se pojavila na stadionu.

Tako je osječki susret protekao bez navijačkih nadmetanja, a Armada se „istakla“ u nekoliko navrata nesportskim navijanjem. Već na samom početku u 2. i 3. minuti skandiraju „Osječke pičke“, što ponavljaju u 12. i 69. minuti. U 9. minuti pale jednu baklju, a u 15. minuti skandiraju „Mamiću, Mamiću, pičko četnička, mi te mrzimo“. Desetak minuta kasnije (25. minuta) pale bljeskalice i dimnu napravu, a u 57. minuti skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“.

 

HNK HAJDUK – NK INTER-ZAPREŠIĆ  4 : 0

Utakmica 17. kola Prve HNL odigrana je u subotu 21. studenog 2015. u Splitu u 17.00 sati na Gradskom stadionu Pljud pred oko 4000 gledatelja od kojih je bilo oko 500 pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduka).

U 4. minuti pripadnici Torcide bacaju jednu baklju na teren. U 22. minuti skandiraju „Ubij, ubij ISIL-a“. Nakon toga, u 57. minuti bacaju jednu petardu i aktiviraju 3 dimne naprave. U 60. minuti pale jednu baklju, dok u 70. minuti aktiviraju jedan topovski udar. U 87. minuti susreta, nezadovoljni odlukom suca, gledatelji sa istočne tribine skandiraju „Cigane, Cigane“.

U 89. minuti Torcida pjeva „Život je kockanje, kurve i tučnjava, alkohol  droga i to je sve“. U 93. minuti skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a nakon toga „Mamiću Cigane.“

 

 

za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

Predsjednik