ZBIRNO IZVJEŠĆE 27. KOLA MAX TV PRVE HNL

 

 

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 27. kola MAXtv Prve HNL, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:

 

 

HNK RIJEKA  –  GNK DINAMO   1 : 1

Utakmica 27. kola  MAXTV Prve HNL odigrana u subotu 8. travnja u 19.00 sati na Rujevici pred 6.004 gledatelja. Među njima se isticala Armada (navijačka skupina HNK Rijeke) čijih je pripadnika bilo oko 1.000, ali se može konstatirati da je na derbiju cijelo gledalište bilo Armada. Bad Blue Boysa (BBB,navijačka skupina GNK Dinama, tzv. „antimamićevci“) okupilo se oko 250 u već prepoznatljivom „kavezu“ za gostujuće navijače. Osiguranje je bilo na visokoj razini, a i navijači su snažno bodrili obje momčadi, uz nekoliko ispada. Već u 15. minuti Armada skandira „HNS, pederi, nogomet ste sjebali“, u dva navrata (33. i 66. minuta) skandiraju „Purgerske pičke“, a u 61-oj pale dvije zapaljive naprave koje šire plamen poput  bengalki. U više je navrata, najprije u 67. minuti Armada skandirala sucima „Cigani, Cigani“, a nakon upozorenja s razglasa uslijedilo je u 68. minuti još snažnije „Cigani, Cigani“ čemu se priključilo kompletno gledalište. Isto skandiranje ponovilo se i u 77-oj, a zatim i u sudačkoj nadoknadi vremena poslije 90. minute.

Nažalost ni ovoga puta nije izostalo višeminutno pjevanje i krajnje vulgarna interpretacija čuvenog hita Rajka Dujmića i Novih fosila „Kako je dobro….“

BBB su se uglavnom bavili likom i djelom Zdravka Mamića, pa su više navrata skandirali „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“, posebno u 45. i 62. minuti, te „Jebo vas Mamić“, a sve su to popratili uz stalno pjevanje „Zdravko, s tobom je gotovo…“. U 76. minuti zapalili su jednu dimnu napravu.

 

NK OSIJEK  –  RNK SPLIT  4 : 0

Na utakmici 27. kola MAXTV Prve HNL koja je odigrana 9. travnja 2016. u 19.00 sati u Gradskom vrtu u Osijeku okupilo se blizu 2.500 gledatelja. Gostujućih navijača nije bilo, a pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka) skupilo se preko 250. Članovi Kohorte u znak protesta zbog odnosa nogometnih struktura prema navijačima, protestirali su šutnjom prvih desetak minuta susreta, istakavši transparent „Sloboda govora“. Inače, navijanje je bilo u granicama korektnog, osim što se u dva navrata (13. i 38. minuta) Gradskim vrtom zaorilo „HNS pederi, nogomet ste sjebali“.

 

Za Hrvatski helsinški odbor

Mladen Maloča

član IO HHO