ZBIRNO IZVJEŠĆE 34. KOLA MAX TV PRVE HNL

ZBIRNO IZVJEŠĆE 34. KOLA MAX TV PRVE HNL

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 34. kola MAXtv Prve HNL, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:

NK CIBALIA – NK OSIJEK 1 : 1
Utakmica 34. Kola MAXTV Prve HNL odigrana u utorak 16. svibnja 2017. na stadionu u Vinkovcima pred oko 2.000 gledatelja, od kojih je bilo oko 150 Ultrasa (navijačka skupina NK Ciblije), te nekoliko desetaka pripadnika Kohorte (NK Osijek).
U 9. minuti Kohorta skandira „Puši kurac Cibalija“, a u više navrata (23., 40., 53. i 93. minuta)
Ultrasi skandiraju „Osječke pičke“.
Valja napomenuti da je policija prilikom pretresa pripadnika navijačke skupine Kohorta iz Osijeka u vlaku Osijek-Vinkovci oduzela tri bombe sa suzavcem. Također, policija je prije ulaska u stadion navijačima oduzimala „pomoćna navijačka sredstva“. Tim navijačima bio je zabranjen pristup na stadion, kao i onom dijelu navijača koji su bili u vidno alkoholiziranom stanju.

HNK HAJDUK – NK LOKOMOTIVA 1 : 1
Utakmica 34. kola Prve HNL odigrana u utorak 16. Svibnja 2017. u Splitu na stadionu Poljud pred oko 5.300 gledatelja( službeni podaci prodaje ulaznica), od kojih je bilo preko 2.000 pripadnika navijačke skupine Torcida(HNK Hajduk). Torcida je u početku navijala korektno, da bi u 25. i 26. minuti počela skandirati “HNS pederi, nogomet ste sjebali”, a u 27′ pjevaju “Za dres sveti i za bijele boje, u rat ćemo sa svima, sprečiti nas u tom neće zakon ni murija. Uništili Hrvatsku ste i igru nam najdražu, svakom od vas šugavaca, jebat ćemo majku. Na robije svi smo spremni, i pljuvanje jako, za Hrvatsku i za Hajduk idemo u zatvor.”
Krajem prvog poluvremena navijači su se iziritirani suđenjem okomili na suca i u 42. minuti skandiraju “Bebek Turčine, čakija ti ne gine”, pa “Bebek Srbine, čakija ti ne gine”, a zatim su počeli vrijeđati i protivničke igrače sa “Purgerske pičke” i u 43. minuti “Jebo vas Mamić” i “Gazi, gazi purgere”.
U drugom poluvremenu Torcida od 52. Do 55. minute pjeva “Nana, nana, ubij purgera”, a u
56-oj “Naš život je kockanje, kurve i tučnjave, alkohol, droga i to je sve. Ja te volim Hajduče”
Utakmicu su obilježila i pirotehnička orgijanja, pa su u 61. minuti zabilježene 22 bengalke i topovski udar, 62-oj još 2 bengalke. U istoj minuti su također zapaljene dvije vatre na tribini koje su gorile do kraja utakmice

GNK DINAMO – NK ISTRA 1961 2 : 1
Utakmica 34. kola MAXTV Prve HNL odigrana je u srijedu 17.05. 2017. u 18.00 sati na stadionu u Maksimiru pred oko 2.500 gledatelja, od kojih je bilo stotinjak pripadnika BBB (navijačka skupina GNK Dinamo) i 10-ak pripadnika Demona (navijačka skupina NK Istre 1961) koji su smješteni na južnoj tribini, desetak minuta nakon početka utakmice. BBB su kontinuirano, tijekom cijele utakmice navijali za svoj klub više- manje korektno. U 16. minuti ističu transparent sa prekriženom glavom Zdravka Mamića što ponavljaju više puta ( 40.- 45. i 75. minuta). U 17. minuti skandiraju „…i kolcem i lancem i bokserom u glavu- za Dinamovu slavu“. U 40. minuti počinju skandirati „Poslušaj nas čovječe iz svečane lože , nama nitko Dinamo uzeti ne može“, a zatim odmah „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“ i „Mamiću znaj, svemu je kraj, zbogom, i više se ne vraćaj“ sve do kraja prvoga poluvremena. Napominjemo kako su cijelo drugo poluvrijeme BBB imali staknutu zastavu na kojoj je fotografija Zvonimira Bobana kako tuče policajca (sada već kultna utakmica Dinamo – Crvena Zvezda 13.05. 1990. )

NK SLAVEN BELUPO – HNK RIJEKA 0 : 2
Važna utakmica za Riječane odigrana je u 34. kolu MAXTV Prve HNL u srijedu 17. svibnja 2017. Na Gradskom stadionu u Koprivnici pred oko 3.000 (službeno:2.751) gledatelja među kojima se isticala Armada (navijačka skupina HNK Rijeke), čijih je pripadnika bilo daleko više od 500. NK Slaven pokazao se kao pravi domaćin, i za razliku od HNK Rijeke u derbiju protiv Hajduka, dao veći broj ulaznica od propisanog postotka gostujućim navijačima.
Sam susret protekao je u sportskom ozračju s tek nekoliko navijačkih ispada Armade. Tako je Armada u dva navrata (15. I 43. minuta) bacila petarde u teren, a jedna je pala uz noge pomoćnog suca. Reagirala je Armada žestoko i ne neke sudačke odluke, pa se tako moglo čuti skandiranje „Cigani, Cigani“ u 66. minuti, a „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ u 49. I 66. minuti. Dakako, ni ovom prilikom nije izostala vulgarna i seksistička interpretacija hita „Novih fosila“ („I baš je dobro jebati te opet, staviti kitu u tvoju ritu…“), što doista kvari dojam o riječkim navijačima, koji snažno, ali najčešće korektno podupiru svoje ljubimce.

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak
predsjednik