ZBIRNO IZVJEŠĆE 33. KOLA MAX TV PRVE HNL

ZBIRNO IZVJEŠĆE 33. KOLA MAX TV PRVE HNL

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 33. kola MAXtv Prve HNL, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:

RNK SPLIT – GNK DINAMO 0 : 1
Utakmica 33. kola MAXTV Prve HNL odigrana je u petak 12.05. 2017. u 19.00 sati na stadionu Park mladeži pred oko 600 gledatelja, od kojih je bilo oko 50 pripadnika BBB (navijačka skupina GNK Dinamo) i oko 20-ak Crvenih đavola (navijačka skupina RNK Split).
Utakmica je protekla u korektnom navijanju izuzev dva skandiranja BBB-a „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“ u 31. i 75. minuti.

HNK RIJEKA — HNK HAJDUK 2 : 0
Jadranski derbi u 33. kolu MAXTV Prve HNL, koji je odigran u subotu 13. svibnja u 17.00 sati u Rijeci na stadionu Rujevica, promatralo je blizu 6.000 gledatelja. Teško je procijeniti broj pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke) jer cijela istočna tribina disala s njima, pa se može reći da je bilo barem 2.000 članova te skupine. S druge strane u „navijačkom kavezu“ našlo se svega 12 Hajdukovih navijača bez ikakvih obilježja. Torcida je bojkotirala susret jer nije dobila traženi broj karata. Uz to, stroge policijske kontrole zaustavile su zbog prometnog prekršaja 27 navijača splitskih „bilih“ i zadržali ih sve do završetka utakmice.
Rujevica je odisala snažnom navijačkom energijom, a navijači su prilično nervozno reagirali na sudačke odluke, pa je u 6. minuti odjekivalo „Cigani,Cigani“, a u 15. minuti susret je nakratko prekinut jer su pripadnici Armade zasuli teren plastičnim čašama, te se moralo pričekati da redari uklone taj nered. Pirotehničkih ispada nije bilo, a od verbalnih možemo sopomenuti skandiranje „Tovarske pičke“ u 45. i 50. minuti, a „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ na kraju prvog poluvremena i u 75. minuti. U dva navrata Armada skandira „jebali smo Hajduka, jebat ćemo i Torciduu“ (49. i 90. minuta), a oba puta to je skandiranje popraćeno i sa „Jebi se jebi Splite, Rijeka je šampion“.
Na samom kraju utakmice došlo je do manjeg incidenta kad je grupa navijča (navijačica) gađala čašama i vodom neke članove Hajdukove delegacije, a umiješao se Hajdukov rukovoditelj za sigurnost, kojega su izveli redari s tribina.

NK OSIJEK – NK SLAVEN BELUPO 3 : 0
Utakmica 33. kola MAXTV Prve HNL odigrana u Osijeku, u subotu 13. svibnja u 19.00 sati u Gradskom vrtu, pred oko 1.500 gledatelja, među kojima je bilo oko 150 pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka). Susret je odigran u sportskom ozračju bez navijačkih ispada

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak
predsjednik