ZBIRNO IZVJEŠĆE 7. KOLA HT TV PRVE HNL

ZBIRNO IZVJEŠĆE 7. KOLA HT TV PRVE HNL

Zagreb, 17.09.2018.

 

ZBIRNO IZVJEŠĆE 7. KOLA HT TV PRVE HNL

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 7. kola HT Prve HNL, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:

 

NK GORICA – GNK DINAMO 0:1

Susret 7. kola HT prve HNL odigran je15. rujna 2018. u 16.30 sati na stadionu u Velikoj Gorici pred oko 4.100 gledatelja, među kojima je bilo oko 200 pripadnika Dinamove navijačke skupine (Bad Blue Boys).

Utakmica je protekla u sportskom ozračju i bez navijačkih ispada.

 

HNK RIJEKA – NK OSIJEK 1:1

Susret 7.kola HT prve HNL između HNK Rijeke i NK Osijeka odigrao se 16.09.2018., na stadionu Rujevica u Rijeci pred 5100 gledatelja od kojih oko 600 pripadnika Armade (HNK Rijeka), te oko 20 članova Kohorte (NK Osijek).

Pripadnici Armade tijekom utakmice u više navrata skandiraju:”Osječke pičke” (13’, 20’, 26’, 28’, 52’).

U 65′ Armada skandira:”HNS pederi, nogomet ste sjebali”, što su ponovili u 80’.

U 76′ velika većina gledatelja sucu skandira:”Cigane, Cigane”.

U 82’ Armada skandira sucima:”Jebo vas Šuker”.

Nakon završetka utakmice suci su s terena ispraćeni uz povike Armade:”Cigani, jebo vas Šuker”.

 

NAPOMENA: Prilikom putovanja sa otoka Brača na utakmicu HNK Hajduk – NK Rudeš na trajektu Supetar- Split (ne)poznata osoba zasula je uvredama predsjednika HHO-a Ivana Zvonimira Čička i pokušala ga u dva navrata fizički napasti ali su ga spriječili nazočni putnici. Od putnika saznali smo da je napadač bila ista osoba koja je prošle godine u Bolu na otoku Braču u more bacila Zdravka Mamića, ugrozivši život poznatog nogometnog djelatnika. Riječ je o osobi Domagoj Ivelić (zvani Domić). Predsjednik HHO-a telefonom je o incidentu iz Splita obavjestio dežurnog službenika policije na otoku Braču.

To je samo nastavak sileđijskog ponašanja dijela ekstremistički nastrojenih navijača Hajduka. Na žalost, ono se potpuno uklapa u ponašanje pojedinih čelnika Hajduka koji se nisu u stanju odlučno obračunati s takvim patološkim ispadima tzv. navijača. Nije to učinio bivši predjsednik uprave Hajduka, Kos, kojemu su  čak prijetili igračima, a neke, kao što je poznato, fizički napali u samom središtu Splita. Ni nova se Uprava nije do sada jasno postavila prema ovom skandaloznom ponašanju, pa očekujemo da predsjednik Huljaj jasno zauzme stav o ovakvom divljanju i prijetnjama, a s kojim se velika većina Hajduku odanih navijača ne slaže, a s pravom i boji suprotstaviti.

Konačno, moramo napomenuti da u Upravi Hajduka nisu osigurali odgovarajuću ulaznicu za promatranje utakmice (umjesto toga dodijeljena nam je ulaznica za 33. red zapadnog dijela tribine) iako su bili pismeno obavješteni da će promatrač na utakmici biti predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak, 100% invalid koji se kreće pomoću štaka.S obzirom na sve rečene događaje, ovoga puta nema izvješća sa utakmice iz Splita.

Upozoravamo na činjenicu da i pojedini mediji doprinose poticanju navijača na nasilje. Tako je na naslovnici portala Index.hr u izvještaju sa utakmice HNK Rijeka – NK Osijek , održanoj jučer, osvanula fotografija  s bakljadom koje na stadionu Rijeke uopće nije bilo. Dapače, nije upaljena niti jedna baklja.

 

HRVATSKA TELEKOM PRVA LIGA

 

Za Hrvatski helsinški odbor:

Mladen Maloča

IO HHO