05.03.2022.HHO-Skup podrške za Ukrajinu – Govor Ivana Zvonimira Čička

05.03.2022.HHO-Skup podrške za Ukrajinu – Govor Ivana Zvonimira Čička

Poslije 26 godina opet smo okupljeni na ovom Trg bana Jelačića koji je kao nijemi svjedok bilježio sve naše hrvatske uspone i patnje. Na ovom su Trgu gazili i marširali i osvajači i osloboditelji.

Sretni smo i nadamo se  da nikad više neće ničija čizma gaziti po ovome trgu, da nikad više neće teći krv zbog rata u Hrvatskoj. Upravo stoga, danas smo okupljeni ovdje da bismo izrazili solidarnost sa žrtvom i patnjama ukrajinskog naroda kojega danas gazi Putinova ruska čizma jer ono što se događa u Ukrajini nije samo rat Europe i Rusije kao što se govori, to je rat između zapadne civilizacije i istočnog barbarizma. Tamo se vodi krvavi rat protiv svih naših vrijednosti i vrednota. 

U Ukrajini se danas brani sloboda i demokracija.

U  Ukrajini se danas brani pravo na život po mjeri čovjeka, a ne po mjeri diktatora.

U Ukrajini se vodi rat između dobra i zla. 

U Ukrajini se danas vodi rat za istinske kršćanske vrijednosti, a protiv novih mesijanizama.

Putinov teror i njegova laž ne može biti zaustavljena gašenjem tvitera , fejsbuka i istine o naravi rata u Ukrajini.

Predsjednik Zelenski sinoć je pozvao na prosvjede širom Europe i zato smo danas ovdje. 

Predsjedniče zajedničkih vrijednosti na kojima se temelje naša društva, nikakvi disonantni glasovi koji dolaze iz hrvatske od javnih i prekrivenih jataka, ne mogu zaustaviti našu povezanost! 

Odazivamo se na vaš poziv ukrajinski i naš predsjedniče pozdravom Slava Ukrajini- herojima slava!

Zagreb se danas opet svrstava uz Europu jer Zagreb ulaskom u Europsku uniju nije ušao u Europu jer je Europa bila oduvijek u nama. 

I mi kao i sada Ukrajinci bili smo stražari na europskim granicama. Konačno, najnovija povijest, isti ovakav krvoločni rat prije 30 godina od strane Miloševićeve velikosrpske agresije uz pokušaje komadanja i okupacije dijelova Hrvatske, obvezuje nas na moralnu, političku i vojnu solidarnost sa Ukrajinom. 

Razaranja, paleži, ubojstva i masakri koji su nedavno bili ovdje, danas su u Ukrajini. 

Upravo to iskustvo Domovinskog rata posebno nas obvezuje na što jači angažman u suprotstavljanju Putinovoj agresijskoj politici prema Ukrajini.

Zato mi u Hrvatskoj ne pristajemo na opravdanje za napad na Ukrajinu formulama o denacifikaciji, negiranje samobitnosti ukrajinskog naroda i njihovog prava na samostalnu suverenu državu u međunarodno priznatim granicama. S gnušanjem odbacujemo takve optužbe kao što smo svojedobno oružjem odbacili optužbe hrvatskoga naroda za genocidnost i fažizam, tj. ustaštvo. 

Mi u Hrvatskoj ,ali i u Ukrajini i Europi, putinovskom zločinačkom modelu moramo se suprotstaviti jačanjem ideje i prakse ljudskih prava, jačanjem demokracije i branjenjem država i društava koja će biti po volji i želji naših zajedničkih interesa i ideala.

I još jednom pozdravljamo ovdje okupljene pripadnike ukrajinske zajednice u Hrvatskoj, pozdravljamo hrabre Ukrajince u Ukrajini i borce i žrtve sa starim ukrajinskim pozdravom

Slava ukrajini- herojima slava!