IZJAVA BR.6. O (ne)djelovanju predsjednika Republike i Vlade, COVID-u i slobodi

IZJAVA BR.6.                O (ne)djelovanju predsjednika Republike i Vlade, COVID-u i slobodi

O (ne)djelovanju predsjednika Republike i Vlade, COVID-u i slobodi

  Pandemija COVID-19 potresa Hrvatsku i ugrožava ne samo zdravlje nacije, već prijeti urušavanjem cijeloga zdravstvenoga sustava. Držeći da je u apelu Udruge bolničkih liječnika (HUBOL) o situaciji s pandemijom i zdravstvenim sustavom rečeno sve što je potrebno o utjecaju pandemije na alarmantno stanje u državi i na opasnost nestajanja zdravstvenoga sustava “pred našim očima”, Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) u cijelosti podržava apel HUBOL-a.

Ustavom Republike Hrvatske u čl. 94. st. 2. utvrđuje se dužnost predsjednika Republike i određuje njegova briga za “usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti”. Jednako tako, u čl. 110. al. 5. Ustava stoji: “Vlada Republike Hrvatske vodi vanjsku i unutarnju politiku”. Stoga, niti Predsjednik Republike ne bi smio zanemarivati svoje ustavne dužnosti opravdavajući to vraćanjem Burčula (zapovjednika počasne postrojbe), niti bi predsjednik Vlade smio davati teške javne kvalifikacije tvrdeći kako je riječ o “puzajućem državnom udaru”, govoriti o “južini” i “otresanju s ramena.” Jednako tako, Predsjednik Republike ne bi smio nazivati ministra obrane “opuškom”, niti bi ministar obrane smio ironično govoriti o psihičkom zdravlju Predsjednika Republike. Neovisno o tome što je prije: prije kokoš ili jaje, svima je jasno da i predsjednik Republike i predsjednik Vlade, kao i ministar obrane, komuniciraju neprimjerenim rječnikom koji ne može nikome služiti kao pozitivan primjer.

Napokon, temeljem čl. 71. Ustava Hrvatski sabor je nositelj zakonodavne vlasti, zbog čega politika ne smije biti zarobljenik relacije Pantovčak-Banski dvori, a sudionici političkog  života na svim razinama vlasti trebali bi voditi više računa o rječniku i načinu međusobne komunikacije.

Politika jest i treba biti “ukrštanje argumentacijskih mačeva”, nastojanje da se pokaže da su tvoji prijedlozi i djelovanje kvalitetniji od prijedloga i djelovanja tvojih političkih konkurenata te da imaju veću vrijednost za dobrobit društvene zajednice. Politika ne bi trebala biti poligon kozerskih kvazi duhovitosti i verbalnog „čašćenja“ primjerenog birtijama na gradskoj periferiji kako bi se svidjelo sebi ili “svojima”.

Alarmantna situacija s pandemijom traži jasno, odlučno i zajedničko djelovanje onih koji su izabrani za donošenje odluka u ime društvene zajednice, tj. birača. Vrijeme će pokazati koliko je razborit stav Vlade da se ne razmišlja o “zatvaranju” jer bi to bilo katastrofalno za gospodarstvo i društvo. Nadamo se da ovaj stav nije rezultat potrebe Vlade da se svidi biračkom tijelu i straha od gubitka podrške birača. Građani žele od vlasti čuti izjave koje će ih motivirati na zajedničko djelovanje, bez obzira na popularnost ili nepopularnost takvog djelovanja. Smatramo da Vlada griješi kad od liječnika traži da telefonskim pozivima utječu na svijest građana i potiču ih na cjepljenje. Liječnici nisu studirali da bi bili telefonisti u svojim ambulantama. Takva “mlaka vodica” nedopustiv je čin “nedjelovanja” onih koji su najpozvaniji da djeluju u ime zaštite društvene zajednice.

Konačno, u hrvatskoj se javnosti vodi rasprava o slobodi pojedinca u odlučivanju ocijepljenju protiv COVID-19. Stajalište HHO-a je da svaki pojedinac ima punu slobodu dok njegova sloboda ne ugrožava tuđe pravo i njegovo zdravlje. Nitko nema pravo nedjelovanjem (bilo to necijepljenje ili nedonošenje nužnih odluka) ugrožavati drugoga i zajednicu. Napokon, sloboda ne znači pravo činiti što hoću i želim: takav stav vodi u anarhiju. 

Svaki pojedinac trebao bi svoju slobodu uživati na korist sebe i drugih ili, kako bi rekao Jean-Baptiste Henri Lecordaire: “Biti slobodan znači imati pravo činiti sve što nije na štetu drugih.”

U tom kontekstu, oni koji su se takmičili za mjesta s kojih se upravlja državom i koji predstavljaju državu, dužni su, posebno u ovako ozbiljnim situacijama, zanemariti svoje osobne frustracije i kloniti se egzibisticionističkih izjava, te “skupiti glave.” Oni bi, u konzultaciji sa stručnjacima odgovarajućih područja, trebali donositi brze i kvalificirane odluke kojima se najdjelotvornije utječe na zaštitu zdravlja građana i održivost zdravstvenog sustava te na uredno funkcioniranje države.

Stoga apeliramo na predsjednika Republike i na predsjednika Vlade, kao i na druge predstavnike vlasti i političare općenito, da svoj govor i djelovanje usklade sa svojim odgovornostima na dobrobit društvene zajednice kao cjeline.

U Zagrebu, 03. studenog 2021.

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

predsjednik