Izjava broj 10. – O izboru trojice sudaca Ustavnoga suda

Izjava broj 10. – O izboru trojice sudaca Ustavnoga suda

Neviđenom ucjenom Davora Bernardića, odnosnoa SDP-a, izbor sudaca Ustavnoga suda RH, potpuno npotrebno i na krivi način, je zaokupio pažnju hrvatske političke javnosti. Prilikom nedavnog izbora osam ustavnih sudaca nazočili smo natezanju i jeftinoj političkoj trgovini, pa su u tu iznimno važnu instituciju ustavnog poretka RH birani partijsko-stranačko otpisani dužnosnici, a ne osobe prepoznatljive po znanstvenim, stručnim i intelektualnim sposobnostima. No, posljednji potez SDP-ove vrhuške, vezan uz izbor trojice novih sudaca nadmašio je sve do sada viđeno.
Predsjednik najvećeopozicijske stranke Davor Bernardić u pomanjkanju jače političke municije,ucijenio je vladajuću većinu uvjetujući izbor trojice ustavnih sudaca, za koje je potrebna dvotrećinska većina, ustanovljivanjem istražnog parlamentarnog povjerenstva za slučaj Agrokor, a posebno za ulogu ministra financija Vlade RH, Zdravka Marića, inače bivšeg zaposlenika koncerna Agrokor.
Model izbora sudaca Ustavnoga suda dvotrećinskom većinom iznimno je zahtijevan i kompliciran model i u zemljama s dugom parlamentarnom i demokratskom kulturom i tradicijom, poput, primjerice, Njemačke. Sam model otvara mogućnosti za stanovite oblike nagodbenjačke trgovine među najmoćnijim strankama u državi, ali ne i za trivijalno ucjenjivanje.
Uvjetovanje izbora sudaca Ustavnoga suda, kojega se mašio SDP, pokazuje odsutnost minimuma svijesti i političke spoznaje o važnosti institucije Ustavnoga suda, uloge koju taj sud ima u očuvanju najviših standarda zaštite i funkcioniranja ustavno-pravosudnog poretka u još uvijek mladoj i često nedorasloj demokratskoj kulturi u nas. Uostalom, i sam Ustavni sud okrznut je nekim svojim potezima, pokazujući da se i on sam nije ponekad u stanju izdići iznad postojeće političke i demokratske svijesti.
Ustavni sud nije samo vrhovni regulator pravnog poretka i nadzornik vladavine prava u nekoj državi. On je skladu sa Ustavom i zakonima glavna brana kršenju ljudskih prava u civiliziranim državama. I ne samo to. Svođenje Ustavnoga suda na predmet jeftine političke trgovine nije usmjeren samo na rušenje ugleda institucije Ustavnoga suda već i nastavak rušenja ugleda institucija u Hrvatskoj uopće.
Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava ( HHO) stoga poziva saborske zastupnike da pri izboru novih sudaca Ustavnoga suda glasaju po savjesti, a ne po stranačkim direktivama. Pritom im pred očima treba biti stabilnost hrvatskoga društva, jačanje njegovih demokratskih kapaciteta, a time i snaženje pozicije i ugleda svih institucija u Republici Hrvatskoj.

Zagreb, 13.07.2017.

Za HHO:

Ivan Zvonimir Čičak
predsjednik