2012

Nagrade HHO-a za ljudska prava u 2012. godini dodijeljene su Mitropolitu Jovanu (Pavloviću), Ivani Paradžiković i Mireli Holy.

Nagrada Sulejman Mašović – Luka Vincetić- Jvan Nikolić za doprinos u međureligijskom dijalogu, ekumenizmu i vjerskoj toleranciji dodijeljena je Mitropolitu Jovanu (Pavloviću). Nagrada Joška Kulušića za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava u području medijskog djelovanja dodijeljena je novinarki u urednici emisije Nove Tv “Provjern” Ivani Paradžiković. Nagradu Miko Tripalo za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava u hrvatskoj tijekom protekle godine a koji nadilazi profesionalne obveze i uobičajene standarde dobila je saborska zastupnica Mirela Holy.

Nagrada Sulejman Mašović – Luka Vincetić- Jvan Nikolić za doprinos u međureligijskom dijalogu, ekumenizmu i vjerskoj toleranciji

Dobitnik nagrade: Mitropolit Jovan (Pavlović)

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava već više godina dodjeljuje povelju Mašović-Vincetić-Nikolić za doprinose u promicanju međureligijskog dijaloga i vjerske tolerancije. Dobitnik ove povelje za godinu 2012. je Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije g. Jovan.

Kao duhovni otac 250 tisuća vjernika Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, mitropolit Jovan već dugi niz godina radi na uspostavljanju boljih odnosa s drugim kršćanskim crkvama. Bio je polaznikom poslijediplomskih studija na Evangelističkoj akademiji u Schleswigu i Teološkom fakultetu u Kielu, te katoličke teologije i bizantologije na Sveučilištu Ludwig Maximilian u Muenchenu. Sudjelovao je u bogosluženju bizanstkog obreda u nekoliko benediktinskih opatija u Belgiji i Njemačkoj. Bio je predstavnik SPC u komisijama Konferencije europskih Crkva i Svjetskog vijeća Crkava. Na čelu zagrebačke mitropolije od 1982., u Hrvatskoj je mnogo doprinio da se, pored unaprijeđenja odnosa s hrvatskim vlastima i dijaloga s Katoličkom crkvom, prebrode učinci dugogodišnje komunističke represije nad vjerskim zajednicama, te ratnih razaranja i podjela iz 1990-ih. Našoj javnosti su poznata i njegova zalaganja za promicanjem pravoslavnog školstva i kršćanske uljudbe među pravoslavnim vjernicima u Hrvatskoj.

U ovom osjetljivom trenutku, kad je stanje nacionalnih i konfesionalnih odnosa u Hrvatskoj – oprosta i pomirenja, predmetom velike pažnje i mnogobronih prijepora, Hrvatski helsinški odbor sa svoje želi ukazati na doprinos vjerskoj toleranciji i mirnom suživotu najvišeg pravoslavnog jerarha u našoj sredini. Susret patrijarha Ireneja i kardinala Bozanića u ovoj godini a kojem je susretu domaćin bio mitropolit Jovan (Pavlović) predstavlja veliki iskorak u odnosima dviju crkava u ovom doista teškom vremenu.

 

Nagrada Joška Kulušića za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava u području medijskog djelovanja

Dobitnica nagrade: Ivana Paradžiković

Kažu da novinska vijest traje jedan dan. Pa, ipak, usprkos tom pomalo ironičnom, nerijetko zločestom i podcjenjivačkom gledanju na posao novinara, postoje mediji, kao što postoje i novinari i emisije, čiji radovi imaju daleko duži vijek trajanja – mnogo duži no što bi htjeli neki presuditelji u stvarima javnog života, napose oni među njima koji misle da će se, zahvaljujući zaboravu, dulje održati na društvenoj, političkoj ili kulturnoj sceni.

Iako mlada – i godinama i profesionalnim stažom – Ivana Paradžiković, novinarka Nove TV i urednica već kultne emisije „Provjereno“, spada u onu vrstu novinarskih poslenika čiji su rad, lucidnost i ustrajnost u promicanju istine i autentičnih ljudskih vrijednosti prepoznati u svekolikoj hrvatskoj javnosti. Ona je već zarana shvatila da novinarstvo nije profesija samo za jedan dan, već da se u zastupanju ljudskih vrijednosti i istine ne smije posustati, da se treba boriti dan i noć, jer je dužnost novinara govoriti istinu o životu, a zlu se ne smije pokoravati, ma s koje strane ono dolazilo. To posebno vrijedi u ovim našim vremenima, kad su vrjednosni sustavi poremećeni, kad je srcima zavladala hladnoća i kad je socijalna osjetljivost gurnuta na marginu društvenog i političkog interesa. Ivana Paradžiković – tako govore njeni prilozi i odbair tema u emisiji „Provjereno“ – ne želi se pomiriti s uvjerenjem kako je danas, dok siromaštvo pritišće, pravda zatrta. Vodeći se načelom Audiatur et altera pars (Čujmo i drugu stranu), ona se ne skanjuje ući u zaboravljene kutke ljudskih sudbina koje su u ovoj općoj tržišnoj i malograđanskoj pomami za lažnim vrijednostima (neki bi rekli i agresiji neoliberalizma), prepuštene društvenoj vjetrometini, beznađu i očajanju.

Ivana Paradžiković blisko surađuje sa svojim kolegama, uz veliko uzajamno povjerenje i pouzdanje da rade odgovoran posao u kojemu se činjenice ne smiju prešućivati. Prilozi o turskoj aktivistici za ljudska prava, koja je na osnovu potjernice provela mnogo vremena u Remetincu, da bi zatim, zahvaljujući, između ostaloga, i emisiji „Provjereno“, dobila azil i vratila se u Njemačku, zatim prikazi koji su doprinijeli rušenju predrasuda o Romima, istospolnim brakovima, ženama pod burkama, te ukazivanje na probleme azilanata, transrodnih osoba, ženskog obrezivanja, krvne osvete i mnoštvo drugih problema, imali su snažan odjek u javnosti. Neke od priloga u „Provjerenom“ emitirao je čak i veliki CNN, što je veliko priznanje ovoj mladoj novinarki i njenim suradnicima.

I Hrvatski helsinški odbor prepoznao je želju i opredjeljenje Ivane Paradžiković i njenih suradnika da vjerodostojno, nadahnuti etičkim načelima i profesionalno služe javnom interesu i unapređivanju ljudskih prava. Stoga joj ove godine dodjeljujemo nagradu Odbora za medijski doprinos u jačanju i promicanju ideje ljudskih prava u Hrvatskoj.

Nagrada Miko Tripalo za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava u hrvatskoj tijekom protekle godine a koji nadilazi profesionalne obveze i uobičajene standarde

Dobitnica nagrade: Mirela Holy

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava već više godina dodjeljuje nagradu „Miko Tripalo“, namijenjenu političaru ili javnom djelatniku, koji je po našoj prosudbi u datoj godini unaprijedio kulturu ljudskih prava. Izuzetno smo zadovoljni što je dobitnica ove prestižne nagrad za 2012. godinu saborska zastupnica Mirela Holy.

Posve predana zaštiti okoliša, ravnopravnosti spolova, te promicanju ljudskih prava, Mirela Holy je izuzetan primjer mlađim generacijama da se prihvate javnih poslova kako bi se unaprijedilo hrvatsko društvo. Izuzetno obrazovana, sa zavidnim znanstvenim i publicističkim rezultatima, Mirela Holy se politički angažirala 1998. godine i potom sudjelovala u radu najviših tijela Socijaldemokratske partije. Izabrana u Sabor 2007. i 2011. godine, do lipnja je obnašala dužnost ministrice zaštite okoliša i prirode u Vladi RH, u kojem je ministarstvu i ranije predano radila.

Živimo u razdoblju posvemašnjih napada na naš zdrav okoliš, ljepote prirode i našu prirodnu baštinu. Hrvatski helsinški odbor već godinama sudjeluje u borbi protiv raznih zagađivača, promicatelja betonizacije obale, nepotrebnih građevinskih projekata, te bezobzirne apartmenizacije pod plaštom golf-igrališta. Sve su to primjeri kršenja treće generacije ljudskih prava – prava na zdrav okoliš. Ovdje nije riječ samo o počiniteljima među bezobzirnim poduzetnicima, nego i o državnim projektima s nesagledivim posljedicama po zdravlje i dobrobit hrvatskih građana. Zato je vrlo važno odati priznanje onim javnim službenicima, koji su svojim djelovanjem pokazali da su na strani javnog interesa.

Mirela Holy je jedan od rijetkih takvih primjera u nizu godina i to je pravi razlog za njeno uklanjanje sa čela Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Ona je predstavljala veliku prepreku onima koji potezom pera mogu uništiti sustave podzemnih kraških voda ili ugroziti ljudske živote u regijama i gradovima osuđenim na udisanje otrovnih plinova iz nefunkcionalnih rafinerija ili novoprojektiranih termo-elektrana. Zato su joj i pripremili lomaču, koja je ipak ponajprije bacila svjetlo na njihove prioritete. Hrvatski helsinški odbor sa zahvalnošću predaje nagradu „Miko Tripalo“ Mireli Holy.