ZBIRNO IZVJEŠĆE 1. KOLA PRVE HNL

ZBIRNO IZVJEŠĆE 1. KOLA PRVE HNL

nogomet.3

 

Zagreb, 13. srpnja 2015. g.

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 1. kola Prve HNL, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:

 

GNK DINAMO – HNK HAJDUK 1 : 1

Utakmica 1. kola Prve HNL odigrana u nedjelju, 12. srpnja 2015. u 19 sati na stadionu Maksimir

 

Najveći hrvatski derbi okupio je u Maksimiru oko 25.000 gledatelja, a obje navijačke skupine došle su u velikom broju. Na sjever maksimirskog stadiona vratio se velik broj Bad Blue Boysa (BBB), njih oko 5.000, a našlo se tu i nekoliko destaka članova Fan cluba BBB. Na drugoj, južnoj tribini, iz Splita je pristiglo preko 4.000 pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduk).

Navijačke su tenzije bile povišene, ali veći dio utakmice protekao je u snažnoj navijačkoj podršci. Veći incidenti zabilježeni su pred početak utakmice kad su se sukobile dvije frakcije BBB-a, pa je morala intervenirati policija, bacajući čak i suzavac, a pred sam početak susreta bilo je i uzajamnog bacanja stolica.  Organizatori su pozvali navijače na sportsko bodrenje, te upozorili da će se svaki eksces sankcionirati. Utakmicu je kontroliralo snažno redarsko i policijsko osiguranje.

Od neprimjerenih skandiranja i drugih ispada zabilježili smo sljedeće.

 

BBB

Osim bodrenja Dinama u nekoliko su navrata pjevali pjesmuljke protiv Zdravka Mamića, zatim „Jebi se, jebi Splite…“ (39. minuta), „Tovarske pičke (28.i 29. minuta), što po kriterijima UEFE potpada pod regionalni rasizam. Cijelo su vrijeme na sjevernoj i istočnoj strani stadiona bila izvješena dva plakata s prekriženom glavom Zdravka Mamića, što je po UEFINIM kriterijima također nedopušteno ponašanje.

BBB su bacili nekoliko petardi u 38., 57. i 71. minuti, a baklje su palili u 57. minuti (dvije), zatim minutu kasnije opet dvije, a potom i u 67. minuti. U 70-oj pale još nekoliko baklji, a jednu bacaju preko ograde. U 78., 80. I 81. bacaju po jednu baklju preko glava policijskog osiguranja na pripadnike Fan cluba, koje nazivaju „mamićevcima“, a u 81. ispaljuju i jednu raketu.

 

TORCIDA

Splitski su navijači u utakmicu krenuli skandiranjem „Cigani, Cigani“, što su ponovili i u 32. minuti vrijeđajući time suca čijom odlukom nisu bili zadovoljni. U 18., 19. I 20. minuti zaredom skandiraju „Jebem te Dinamo“, „Mamiću Cigane“, te „Šukeru Turčine, napuši se kurčine“. Slijedi „HNS pederi, nogomet ste sjebali (20., 21. I 32. minuta, te „Jebo vas Mamić“ (32.minuta). Zatim u 33. I 34. minuti počinju nekoliko minuta pjevati „Mrzim Dinamo, srpsko ime to“, a u 72-oj skandiraju „Srbe na vrbe“.

Bilo je i pirotehničkih ispada pa se već i prvoj minuti pale dvije dimne kutije i jedna baklja. Bačene su i dvije petrde preko ograde tribine (8. I 83. minuta).

 

 

NK INTER – HNK RIJEKA 0 : 0

 

Utakmica 1. kola Prve HNL odigrana u petak, 10. srpnja 2015. na stadionu u Zaprešiću

Pred oko 3.500 gledatelja u Zaprešiću je otvorena nova sezona Prve HNL. Iz Rijeke je stiglo oko 300 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke). Veći dio utakmice protekao je u korektnom navijanju, posebno od navijača domaćeg kluba.

Riječka Armada je u 9.minuti skandirala „Mamiću, Mamiću, srpsko kopile, govno jedno četničko, mi te mrzimo“, a pritvorenog čelnika GNK Dinama prisjetili su se i u 24. minuti uzvikujući „Jebo vas Mamić“. U 36. minuti skandiraju „Gazi, gazi Dinamo“, te u istoj minuti, a zatim i u 64-oj „Purgerske pičke“. „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ čulo se višekratno u 23. i 49. minuti.

Nije izostala ni pirotehnička izvedba, pa Armada pali dvije bengalke u 80. minuti, a odmah potom jednu baklju, a u 82. minuti  pale još jednu baklju.

 

 

NK ZAGREB – NK OSIJEK 0 : 1

Utakmica 1. kola Prve HNL odigrana u subotu 11. srpnja 2015. na stadionu u Kranjčevićevoj

 

Pred malim brojem gledatelja, njih nešto više od 500, među kojima je bilo pedesetak pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka), odigrana je utakmica zagrebačkog i osječkog prvoligaša u sportskoj atmosferi, i gotovo bez ikakvih navijačkih ekscesa. Tek jednom (69. minuta) oglasila se Kohorta s „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a u 76. minuti zapalili su tri baklje.

 

 

 

za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak
predsjednik