Zbirno izvješće 10. kola Prve HNL

Zbirno izvješće 10. kola Prve HNL

Zagreb, 21. rujan 2015.

 

ZBIRNO IZVJEŠĆE 10. KOLA PRVE HNL

 

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 10. kola Prve HNL, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:

 

HNK HAJDUK – GNK DINAMO 0 : 0

 

Utakmica 10. kola Prve HNL odigrana je 19. rujna 2015. na stadionu Poljud pred oko 18000 gledatelja, od kojih više od 3000 pripadnika navijačke skupine Torcida (HNK Hajduk) i oko 300 pripadnika navijačkih skupina iz Zagreba, od kojih oko 250 pripadnika BBB (kolokvijalno nazivanih antimamićevaca) i oko 50 pripadnika navijačke skupine Fan club Dinamo (kolokvijalno nazivanih mamićevcima), međusobno odijeljenih kavezima i kordonom policije.

Već prije početka utakmice BBB skandiraju “Mamiću cigane, odlazi iz svetinje”, što je ostatak stadiona popratio aplauzom. U 6. min.  zapaljena je 1 baklja i jedna dimna naprava, što je ponavljeno i u 7. min. U 12. min. Torcida skandira “mrzim Dinamo srpsko ime to”, i to kroz 3.-4. minute, a potom također više puta skandira “ubij, ubij purgera”, što se po standardima UEFA-e smatra regionalnim šovinizmom.

Nadalje, u 22. min.  Torcida skandira ” Mamiću cigane”  i potom u 30. min. “purgerske pičke”. Na to BBB odgovaraju sa “tovarske pičke”, a Torcida ponavlja “purgerske pičke”. U 31. min. – iziritiran jednom odlukom suca Marića, cijeli stadion skandira “cigane, cigane”, što se po standardima UEFA-e smatra rasizmom. U 35. min. pojavio se plamen na istočnoj tribini i skandiranje stadiona “HNS pederi nogomet ste sjebali”, nakon čega Torcida vješa transparent na kojem je, između ostaloga, pisalo “HNS lopovi, gotovi ste, gotovi”.

U 44. min. BBB skandira “Mamiću cigane, odlazi iz svetinje”, potom “tovarske pičke”, a Torcida odgovara “gazi gazi purgere”.  Nakon nove sporne odluke suca Marića stadion opet sucu skandira “cigane, cigane”. U 48. min. – Torcida skandira “jebem te Dinamo”

U 63. min. – počinje “piromanska fešta”. Prvo plamen na istočnoj tribini, a potom Torcida  u 65. min. aktivira baklje i dvije dimne bombe. Od 65. min. do 69. min. aktivirano je 20-tak baklji i nekoliko rasprskavajućih raketa, od kojih je dio pao na tartan stazu. Ukupno je aktivirano 15 topovskih udara. U 74. min zapaljena je 1 baklja na istočnoj tribini. Potom u 77. min. BBB skandira “Mamiću cigane, odlazi iz svetinje”, U 83. min. Torcida pjeva svoju poznatu pjesmu “Život je kartanje, kurve i tučnjave”. U 85. Torcida skandira “purgerske pičke”, a potom nekoliko puta “mrzim Dinamo srpsko ime to”. U 4. minuti sudačke nadoknade stadion iziritiran  sudskom odlukom skandira “cigane, cigane”, a zatim i “Mamiću cigane”.

Neposredno prije završetka utakmice, spustili su se na tartan stazu, iza leđa četvrtog suca, direktor kluba HNK Hajduk Marin Brbić, predsjednik Nadzornog odbora Ljubomir Pavasović-Visković, član NO Denis Kosor, te sportski direktor Goran Vučević. Tom prilikom Ljubo Pavasović Visković psovao je četvrtom sucu i obratio mu se rječima: “Jebem ti mater smeće jedno, grbavac gubavi kako ti nije neugodno” (HNS Comet). Po završetku utakmice dočekao je prvog pomoćnog suca, spriječio mu izlazak s terene i rekao mu : “Kuda ćeš pičko, jebem te pičko, ovuda nećeš proći”. Goran Vučević kako tvrdi Comet fizički je povlačio suca Marića za dres, psujući: Pička vam materina ovdje ste došli krasti kako vas nije sram” ,a oružar utakmice Mio Čolak obratio se četvrtom sucu psujući: Pička vam materina, govnari, smeća  đubre” ,a te iste riječi po završetku utakmice rekao je i ostalim sucima.  Pavasović Visković u izjavi za radio nazvao je Šukera i Mamića kriminalcima, a upozoren da bi mogao biti disciplniski gonjen, reko je da oni njemu ne mogu suditi . Došlo je do gužve i naguravanja prilikom izlaska sudaca, koje su opkolili splitski policajci u civilu i pripadnici redarske službe.

Ljubo Pavasović Visković i Goran Vučević nasrnuli su na suce, ali su ih u pokušaju težeg fizičkog nasilja sprječili splitski policajci u civilu i redarska služba. Ne želeći se upuštati u davanje ocjena, o delikatnim trenucima incidenta upozoravamo da dio medija tvrdi da je Vučević uspio uhvatiti za dres suca Marića i vući ga, no o tome će više reči kamere, kako ono televizijske tako i one sigurnosne.

Pavasović Visković grubo je vrijeđao suca Marića, a sve to još više je radikaliziralo i onako “nabrušenu” publiku, pa je stadion ponovno skandirao “mrzim Dinamo”. Prema izjavi suca Marića prisutni psovali: „Šta je pičko provincijska, pičko jedna kako te nije sram nećeš ovdje proć“. Potom se na južnom dijelu istočne tribine dio gledatelja pokušao probiti na teren, što su spriječili pripadnici redarske službe i policije. Na teren je ubrzo poletjela i stolica.

Također su navijači Torcide smješteni na sjeveru, kao i dio sa zapada, pokušali probiti sigurnosnu ogradu i sukobiti se s navijačkim skupinama GNK Dinamo smještenim na južnoj strani zapadne tribine. I taj je pokušaj spriječen energičnom akcijom specijalne policije.

Krešimira Antolića, povjerenik GNK Dinamo za sigurnost, podnio je kaznenu prijavu protiv Ljube Pavasovića Viskovića., tvrdeći da mu je isti neposredno pred kraj utakmice rekao: “Bruno Marić ti većeras neće izaći živ iz Splita”. Ljubo Pavasović-Visković je priveden istu večer na saslušanje u policijsku upravu splitsku, a sutradan je pozvan u policijsku upravu daruvarsku. Iz izjave dane medijima vidljivo je da Ljubo Pavasović Visković. negira optužbe Krešimira Antolića.

Prije same utakmice na izlazu s autoputa u Dugopolju došlo je do fizičkog obračuna između navijača Torcide iz Dubrovnika i navijača Dinama iz Zagreba zbog kojeg je uslijedilo privođenje 9 navijača. Tokom utakmice i nakon nje, splitska je policija privela sveukupno 64 osobe, a pritom je 21 osobi oduzela 84 komada raznih pirotehničkih sredstva, koja su pokušali unjeli u stadion. Poseban kuriozitet je privođenje navijača prerušenog u vatrogasca koji je u “brentači” (spremnik za vodu na leđima) pokušao unijeti veću količinu pirotehničkih sredstava. Treba naglasiti posebno korektan i sjajan odnos igrača i Dinama i Hajduka tijekom utakmice kakav se rijetko viđa na našim stadionima.

Posebno je sporan odlazak direktora Brbića u poluvremenu u sudačku svlačionicu, koji je prema vlastitoj izjavi za medije izjavio kako je pokušao “razgovarati” sa sucem Marićem. To je po nogometnim standardima strogo zabranjeno.

Valja naglasiti da su i Marin Brbić i Denis Kosor za vrijeme incidenta na terenu stajali po strani i na nikakav način nisu se uključivali u verbalni okršaj sa sucima. Ljubo Pavasović Visković izjavio je medijima da mu je žao zbog načina na koji se obračunaovao sa sucima, ali ne i sadržaja.

Nažalost, konačnu riječ o događajima na utakmici Hajduk – Dinamo imat će kamere, kako one televizijske, tako i one sigurnosne (preko 80 kamera). Potom će odlučivati instititucije Nogometnog saveza i pravne države, umjesto navijača u normalnoj atmosferi, kako bismo mi željeli na svim utakmicama, a na način koji smo to vidjeli na utakmici Hajduk – Slaven Belupo i Dinamo – Arsenal.

 

NK OSIJEK  –  NK ZAGREB  0 : 0

Utakmica 10. kola Prve HNL odigrana u petak, 18. rujna 2015., u Osijeku, u 18.00 sati na stadionu u Gradskom vrtu pred 1.000 gledatelja, a među njima ni ovoga puta nije bilo pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka), koji i dalje bojkotiraju utakmice svoga kluba. Susrez je protekao u mirnoj i sportskoj atmosferi, bez ikakvih navijačkih ispada.

 

HNK RIJEKA  –  NK INTER  0 : 0

Utakmica 10. kola Prve HNL odigrana u subotu, 19. rujna 2015. u 19.15 sati, u Rijeci na stadionu Rujevica pred oko 4.000 gledatelja, među kojima je bilo oko 500 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke). Gostujujući navijači nisu primjećeni.  Utakmica je bila dobro organizirana, uz potrebno osiguranje, a Armada je snažno i glasno bodrila svoju momćad, bez incidenata. Tek smo u 37. minuti zabilježili dva  neprimjerena skandiranja – „Purgerske pičke“ i „Ubij, ubij purgera“, što prema kriterijima UEFE, spada u izraze regionalnog rasizma.

 

za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

predsjednik