ZBIRNO IZVJEŠĆE 11. KOLA MAX TV PRVE HNL

ZBIRNO IZVJEŠĆE 11. KOLA MAX TV PRVE HNL

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 11. kola Max tv Prve HNL, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:

 

NK ISTRA 1961 : HNK RIJEKA 0 : 2

Utakmica 11. kola Prve HNL odigrana u Puli u petak, 30. rujna 2016. u 18.00 sati na stadionu „Aldo Drosina“.

Gotovo 4.000 gledatelja okupilo se na pulskom stadionu, a među njima je dominirala  skupina od oko 800 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke), dok je domaćih Demona (navijačka skupina NK Istre 1961) bilo jedva stotinjak. Navijalo se žestoko, a već u 2. minuti Armada „pozdravlja“ domaćine  usklicima „Istarske pičke“, ali im Demoni ne ostaju dužni te im u 3. i 4. minuti odgovaraju sa „Riječke pičke“, da bi u 12. minuti još dodali „Jebo vas Mamić“. Demoni u 22. minuti opetovano vrijeđaju Armadu  uzvicima „…to je skupina koju mrzim ja“, te minutu kasnije (23.) pjevuše „Jebem te Rijeko“. Armada ne ostaje dužna te opet pune dvije minute odgovaraju pjevajući „Kako je dobro jebati te opet, staviti kitu u tvoju ritu…“. Repertoar uvreda prenio se i na politički teren pa u tim minutama Armada im dovikuje „SDP,SDP“, a Demoni uzvraćaju sa „Armada, Armada-SKJ,SKJ!“ Poluvrijeme završava s Armadinom porukom „Tovarske sluge“.

Drugo poluvrijeme krenulo je opet  skandiranjem Demona „Riječke pičke“ (56., 60., 64. minuta), te porukom Armadi „…to je skupina koju mrzim ja – riječka Armada“(67. minuta), a sve popraćeno pjevanjem „..jebem te Rijeko“ (62., 87., 89. minuta). Armada na sve to odgovara skandiranjem „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a u 80-oj minuti pale tri bengalke, te jednu bacaju na travnjak, neposredno uz golmana NK Istre 1961.

NK OSIJEK – NK INTER ZAPREŠIĆ 1 : 1

Utakmica 11. kola Max tv Prve HNL odigrana subotu 1. listopada 2016. god., u Osijeku na stadionu Gradski vrt, pred 2.300 gledatelja, od kojih je bilo tristotinjak pripadnika Kohorte (navijačka skupina NK Osijeka). Susret je protekao u korektnoj i sportskoj atmosferi, uz strastveno navijanje pripadnika Kohorte. Jedino „iskakanje“ iz sportskog ozračja zbilo se u 82. minuti kada pripadnici Kohorte nakon „mogućeg simuliranja ozljede“ igrača gostujuće momčadi kratko skandiraju “HNS pederi, nogomet ste sjebali”, odnosno „Jebo vas Mamić“ također u 82. minuti.

 

GNK DINAMO – HNK HAJDUK 0 : 0

Utakmica 11. kola Max tv Prve HNL odigrana je u nedjelju 2. listopada 2016. god., u Zagrebu, na stadionu Maksimir, pred više od 11.100 gledatelja. Utakmicu je pratilo nešto manje od 3.500 pripadnika Bad Blue Boys-a (BBB, navijačka skupina GNK Dinamo), te više od 3.500 pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduk). (Na samom stadionu bilo je izuzetno teško procijeniti broj pripadnika navijačkih skupina, zbog naknadnih dolazaka i premještanja navijača, pa primjerice portal Index hr procjenjuje da je bilo nešto manje od 4.000 pripadnika Torcide, dok Slobodna Dalmacija barata brojkom od preko 3.000 pripadnika Torcide). Hrvatski derbi protekao je u žestokom i bučnom navijanju obje navijačke skupine, (naročito Torcide), a ni ovoga puta nisu izostala uvredljiva skandiranja i neprimjerena ponašanja pripadnika obiju navijačkih skupina. Neposredno prije i na samom početku utakmice Torcida skandira „Gazi, gazi, gazi purgera“, a od 4. do 6. min. „Mrzim Dinamo, srpsko ime to“, te u 17. minuti „Purgerske pičke“. BBB-i u 22. minuti bacaju jednu baklju na teren blizu gola, te još jednu na tartan stazu u 23. minuti. U 25. minuti Torcida pjeva „Purgera i Riječana, šakama i nogama, bocama i letvama, sve za našeg Hajduka“, a u 30. „Ubi, ubi, ubi Purgera. U 31-oj BBB skadniraju „Ubi, ubi, Tovara“,, a u 32. „Tovarske pičke“. U 33. minuti Torcida skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, te „Jebo vas Mamić“, a u 41. minuti „Purgerske pičke“. U 42. minuti BBB skandiraju „Pušite kurčine“, a u 43-oj „Tito partija, hajdukova armija“, dok Torcida pred kraj poluvremena, nakon žutog kartona koji je dobio igrač Hajduka, skandira sucu „Cigane, Cigane“. Drugo poluvrijeme obilježile su „piromanske seanse“ pripadnika obiju navijačkih skupina, te tako BBB od 55. minute pale više baklji, od kojih jednu bacaju na tartan stazu u 59. minuti. Također bacaju i nekoliko petardi. U 60. minuti pripadnici Torcide pale 15 baklji, te ih nekoliko narednih minuta bacaju na tartan stazu. Njihov primjer slijede BBB-i u 64. minuti i oni bacaju jednu baklju u teren. Od 66. minute pripadnici Torcide nekoliko minuta pjevaju „Ooo, ooo, ooo, ooo, jebem te Dinamo“, a u 71. minuti pale još jednu baklju. U 75. minuti BBB-i pale 10-tak baklji, od čega 6 baklji bacaju na tartan stazu, a u 80. minuti BBB pjevaju „Ale, a le, a le, ale, jebi se Zdravko s tobom je gotovo“, dok Torcida u 88. minuti skandira „Purgerske pičke“. Tijekom većeg dijela susreta BBB su isticali nekoliko manjih plakata s prekriženom glavom Zdravka Mamića. Kao što je poznato UEFA sankcionira takve pojave, pa je GNK Dinamo bio svojevremeno kažnjen zbog takvih ispada svojih navijača.