ZBIRNO IZVJEŠĆE 12. KOLA MAX TV PRVE HNL

ZBIRNO IZVJEŠĆE 12. KOLA MAX TV PRVE HNL

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 12. kola MAXtv Prve HNL, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:

 

 

NK SLAVEN BELUPO  – GNK DINAMO   0  : 1

Utakmica 12. kola Prve HNL odigrana u petak 14. listopada 2016. u 18.00 sati na Gradskom stadionu u Koprivnici.

Oko 2.000 gledatelja, među kojima je bilo oko 200 Bad Blue Boysa (navijačka skupina GNK Dinama) u posebnom, odijeljenom navijačkom prostoru, promatralo je mirnu utakmicu, uglavnom u sportskom ozračju. Sam početak susreta obilježili su apeli za sportsko navijanje, a HNS je istakao veliki transparent s natpisom „Loptom protiv nasilja“ te porukom da rasizmu nema mjesta na sportskim terenima.

BBB su najveći dio utakmice korektno bodrili zagrebačke nogometaše, i tek su po završetku prvog poluvremena kratko skandirali „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“. U drugom su poluvremenu u 65. minuti istakli nekoliko portreta s prekriženom glavom Zdravka Mamića, uz još nekoliko uvredljivih skandiranja na njegov račun.

 

 

HNK RIJEKA – NK OSIJEK  3 : 0

Utakmica 12. kola MAXtv Prve HNL odigrana je nedjelju 16. listopada 2016. godine u 15.00 sati u Rijeci na stadionu Rujevica pred oko 5.500 gledatelja, od kojih otprilike 1.000 pripadnika Armade (navijači HNK Rijeka), te stotinjak pripadnika Kohorte (navijači NK Osijek).

Veći dio utakmice protekao je u strastvenom, ali korektnom navijanju navijača Rijeke. Bilo je, međutim i neprimjerenih ponašanja kao u 16. minuti utakmice kad su pripadnici Kohorte počeli ulaziti na južni dio tribine, a pripadnici Armade su im skadnirali „Osječke pičke“, dok u 17. minuti pripadnici Kohorte uzvraćaju sa „Šugava Rijeko puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba“. U 36. minuti pripadnici Armade skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a tom skandiranju pridružuje se i dio gledatelja na zapadnoj tribini. U 38-oj pripadnici Kohorte dovikuju „Jebem te Rijeko“,  u 43. minuti „Riječke pičke“, a u 44-oj dio pripadnika Kohorte ponovo skandira „Šugava Rijeko, puna si Srba, ne brini Rijeko ima još vrba“.

U 49. minuti pripadnici Kohorte skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a u 49. „Jebo vas Mamić“. U 72. minuti pripadnici Armade iskrivljeno pjevaju refren poznate pjesme „Košulja plava“ te je isti glasio „I baš je dobro, jebati te opet, staviti kitu u tvoju ritu…“ U 80. minuti pripadnici Kohorte skandiraju „Za dom“ a pripadnici Armade im uzvraćaju sa „spremni“, te se to zajedničko skandiranje ponavljalo nekoliko puta.

 

 

HNK HAJDUK  – RNK SPLIT 2 : 1

Utakmica 12. kola MAXtv Prve HNL  odigrana u nedjelju  16. listopada 2016. u 17.00 sati na stadionu Poljud u Splitu pred 7.200 gledatelja od kojih otprilike 1.500 pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduk) i oko 30-ak pripadnika skupine Crveni đavoli (navijači RNK Split).

Već prije početka bilo je jasno da će se utakmica igrati u „posebnoj“ atmosferi. Na samom početku susreta na travnjak je iznesen natpis na kojem je pisalo: “Loptom protiv nasilja, diskriminacije, rasizma, huliganizma u Europi“. u sklopu akcije „Respect“ koju organiziraju međunarodne  nogometne  institucije i Hrvatski nogometni savez.  Stadion je umjesto pljeska, akciju pozdravio zviždukom, zatim je  uslijedilo skandiranje Torcide „Mariću Srbine, čakija ti ne gine“. (Bruno Marić, nogometni  sudac kojega su nedavno pripadnici Torcide napali u restoranu, prebili ga metalnim šipkama i metalnim dijelom vatrogasnog šmrka. Iako je po nacionalnosti Hrvat, živi u Daruvaru, i nema veze sa Srbijom, ovakvo je skandiranje poslužilo za njegovu što veću diskriminaciju). Delegat jučerašnje utakmice Hajduka i Splita (Tadija Mamić) prijavio je Hajduk da je odbio podržati akciju protiv nasilja nad sucem Brunom Marićem. Naime, na službenom sastanku, prije početka utakmice Hajduk je odbio zahtjev delegata da kao i na svim ostalim utakmicama Prve i Druge HNL službeni spiker pročita apel s kojim se pozivaju navijači da se pridruže podršci osude nad sucem Marićem i svakog drugog nasilja u nogometu. Umjesto toga, igrači i trener  i „klupa“ izašli su na teren prije početka utakmice u odjeveni u bijele majce na kojima je pisalo „Stop nasilju nad hrvatskim nogometom“ što se ne može protumačiti drugačije nego kao znak podrške napadačima na suca Marića.

Uslijedilo je skandiranje „Jebo vas Marić“, te „Hrvatska policija mito i korupcija“, pa opet „Mariću Srbine, čakija ti ne gine“. Nakon što su se suci na terenu pojavili u majicama s likom Brune Marića u znak solidarnosti, uslijedio je gromoglasni zvižduk sa stadiona.

U 12. minuti počinje prva piromanska fešta, ubačena je baklja na teren, a na tartan stazu bačeno 20 baklji. U 18. Minuti, nakon jedne dvojbene odluke suca, Torcida  skandira „Cigane, Cigane“, a potom slijedi poruka sucima „Dobit ćete batine“.  U 24. minuti bačeno je 5  baklji na tartan stazu i 4 u igralište, odnosno na travnjak. U 27. minuti bačene su 3 baklje na tartan stazu. a dvije dimne naprave aktivirane su u gledalištu.  U 29. minuti jedna je baklja aktivirana u gledalištu, što se ponavlja i u 50 minuti. U 52. Minuti opet pada  baklja na tartan stazi, a u 54. minuti Torcida skandira: „Mi Hrvati ne pijemo vina, nego krvi četnika iz Knina“.  (četnici – pripadnici velikosrpskih vojnih jedinica, poznati po zločinima u Drugom svjetskom ratu, kao i posljednjem ratu na području bivše Jugoslavije. Knin je  grad u Hrvatskoj poznat kao četničko uporište tijekom oba rata). U 55. minuti Torcida skandira : „Srbe na vrbe“, a potom „Mariću Srbine, čakija ti ne gine“.

U 56. minuti aktivirane su 4 baklje, a potom Torcida skandira „Mariću Srbine, čakija ti ne gine“. Nakon toga Torcida na sjevernoj tribini skandira (dozivanje) „Mariću „Srbine…“ a istočna tribina odgovara „…čakija ti ne gine“. Na sve slijedi topovski udar i jedna baklja. U 59. minuti višekratno odjekuje skandiranje „Ubij, ubij Marića“.

U 67. minuti aktivirana je jedna baklja, u 73. minuti još jedna, u 78. minuti jedna dimna naprava i jedna baklja, te potom u 79. minuti dvije baklje od koji je jedna pala na tartan stazu. U 83. minuti Torcida skandira: „Žužule Turčine, napuši se kurčine“ (braća Žužul čelni su ljudi RNK Split,  odjeveni tradicionalno u crvene dresove).

U 85. minutai Torcida skandira igračima i navijačima RNK Split „Bando crvena“ a potom „Mariću Srbine, čakija ti ne gine“ i u 89. Minuti opet „Bando crvena“.

 

Valja napomenuti da su predsjednik HNK Hajduka Ivan Kos, sportski direktor Mario Branco te član Nadzornog odbora Ante Šalinović cijelo vrijeme stajali na sjevernoj tribini među pripadnicima Torcide.