ZBIRNO IZVJEŠĆE 15. KOLA MAX TV PRVE HNL

ZBIRNO IZVJEŠĆE 15. KOLA MAX TV PRVE HNL

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 15. kola MAXtv Prve HNL, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:

 

 

NK RIJEKA – NK HAJDUK 2:1

Utakmica 15. kola MAXtv Prve lige je odigrana u subotu, 05. studenoga 2016. u 15.00 sati u Rijeci na stadionu Rujevica pred oko 5000 gledatelja, među kojima oko 2.000 pripadnika navijačke skupine Armada (navijači HNK Rijeka),  te  stotinjak članova Torcide (navijačka skupina HNK Hajduka).  Smješteni u „Kavezu“ (o ogradi koja asocira na američki Guantanamo,  HHO je već kritički pisao), “torcidaši” su izrazili  prosvjed odjenuvši narančasta zatvorenička odijela, asocirajući tako i bojom što misle o potezima uprave riječkog kluba i njihovu odnosu spram gostujućih navijača. Tako odjeveni u uniforme  američkih zatvorenika, na stadion su pušteni tek u 13. minuti.

 

Navijači Rijeke nisu koristili pirotehnička sredstva, za razliku od Torcide koja je zapalila po jednu baklju u 33. i 42. minuti, te 4 baklje u 60-oj, a još 3 u 61. minuti.

Na početku utakmice Armada skandira  “Tovarske pičke”, što ponavljaju i u  13. minuti prilikom ulaska pripadnika Torcide. Torcida odgovara skandiranjem  u 15 minuti  i to prvo sa “Riječki Srbi”, a potom “Srbe na vrbe”. Armada u 16 minuti pokušava  pokrenuti zajedničko skandiranje “HNS pederi”, a nakon što im to nije uspjelo, opetovano skandiraju “Tovarske pičke”.  Torcida u 20. i 21. minuti skandira “Riječki Srbi”. U 17. minuti Armada, u trenutku kada je Hjdukov tamnoputi brazilski igrač Jefferson imao loptu, hukanjem izazivaju rasistički ispad kakav davno nije viđen na našim stadionima. Nažalost, isto ponavljaju i u 30. minuti, a sve je prošlo bez ikakve reakcije službenih osoba..  U 18. minuti pomoćnog suca Igora Krmara pripadnici Armade gađaju kamenom u leđa. Nezadovoljni jednom odlukom suca Armada u 22. i 33. minuti skandira “Cigane, Cigane” .

Od  43. do  45. minute. Torcida pjeva “I purgera i Riječana, šakama i nogama, sve za našeg Hajduka” Znakovito je da, prema dostupnim informacijama, delegat utakmice nije zabilježio ni spomenuto hukanje, ni napad kamenom na pomoćnog suca, ali je sve to uredno zabilježio sudac u svom pisanom izvješću.

Torcida u 52. minuti skandira “Vi ste djeca popa Đujića” (zloglasni četnički vojvoda u II. svjetskom ratu) i u 53′ “Riječki Srbi“.  U  60. i 62.  minuti Armada skandira “Ubij, ubij tovara”, a isto skandiranje ponavlja i u 86. minuti. U 77. minuti Armada ponovo vrijeđa suca nezadovoljna njegovim suđenjem skandirajući “Cigane, Cigane”. Do kraja utakmice Armada pjeva pjesme “…neka, neka, nek se zna jebali smo Hajduka, jebat ćemo i Torcidu, nema veze ima sidu, neka, neka, nek se zna“ i „Ubij, ubij tovara”.

 

 

OSIJEK – SLAVEN BELUPO 1 -0

Utakmica 15. Kola Max tv Prve HNL odigrana je u subotu, 5. studenog 2016.  u Osijeku na stadionu u Gradskom vrtu, pred oko 500 gledatelja, među kojima je bilo 100-tinjak pripadnika navijačke skupine Kohorta (navijači NK Osijek).

 

Utakmica je prošla u korektnoj navijačkoj atmosferi, bez ikakvih neprimjerenih pojava.

RNK SPLIT  –  GNK DINAMO   1 : 0

Utakmica 15. kola MAXtv Prve lige odigrana je u nedjelju 06. studenoga  2016. u Splitu u 17:00 sati na stadionu Park mladeži pred  760 gledatelja od kojih oko 150 pripadnika navijačke skupine Bad Blue Boys (navijačka skupina GNK Dinamo) i 20-ak pripadnika Crvenih đavola (navijačka skupina RNK Split). Utakmica je prošla u mirnom tonu bez navijačkih ispada