Zbirno izvješće 15. kola Prve HNL

Zbirno izvješće 15. kola Prve HNL

Zagreb, 2. studenog 2015.

ZBIRNO IZVJEŠĆE 15. KOLA PRVE HNL

 

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 15. kola Prve HNL, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:

 

RNK SPLIT – GNK DINAMO  0 : 1

Utakmica 15. kola Prve HNL odigrana je 30. 10. 2015. u 18.00 sati u Splitu na stadionu Park Mladeži pred oko 1500 gledatelja.

Utakmica je protekla u korektnoj i sportskoj atmosferi.

 

NK LOKOMOTIVA – NK OSIJEK  2 : 1

Utakmica 15. kola Prve HNL odigrana u subotu, 31. listopada 2015. na stadionu u Kranjčevićevoj u 15.00 sati.

Pred gotovo praznim gledalištem (oko 300 gledatelja) i bez navijačkih skupina, odigrana je korektna utakmica,  u kojoj nisu zabilježeni neželjeni ispadi navijača. Kohorta (navijačka skupina NK Osijeka) je nastavila s bojkotom svoga kluba.

 

HNK HAJDUK – HNK RIJEKA  0 : 3

Utakmica 15. kola Prve HNL odigrana je 01.11.2015. u Splitu na stadionu Poljud pred oko 25 tisuća gledatelja od kojih 2500 pripadnika navijačke skupine Torcida (HNK Hajduk) i 500-600 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeka).  Prije utakmice riječki navijači su na autocesti A1 u smjeru Splita zaustavili promet i pritom fizički i kamenjem napali devetoricu mladića sa obilježima Torcide.

Utakmici je posebni pečat dala činjenica da je navijačka skupina Torcida obilježavala 65-tu obljetnicu svoga osnutka. Već prije početka utakmice počelo je zagrijavanje navijačkih skupina međusobnim „čašćenjem“  regionalnim šovinizmom kroz skandiranje “Riječke pičke“ pripadnici Torcide i „Tovarske pičke“ pripadnici Armade.

U drugoj minuti Torcida pali prve dvije baklje, potom u 4. minuti jednu na istoku te u 5. minuti pale dvije baklje.

U 11. minuti nastavlja se šovinističko pjevanje Torcide pjesmom „Šugava Rijeko, smrdljivi grade, pobit ću pola tvoje Armade, šugava Rijeko puna si Srba ne brini Rijeko ima još vrba.“ što je parafraza poznate krilatice iz vremena 2. svjetskog rata „Srbe na vrbe“. Torcida ovo pjeva više puta.

U 13. minuti Torcida pjeva svoju bizarnu pjesmu „Život je kartanje, kurve i kockanje, alkohol, droga i to je sve, ja te volim Hajduče.“. Potom pale se dvije baklje od kojih jedna pada na tartan stazu, te potom u 15. minuti topovski udar od strane Torcide.

U 20. minuti Armada skandira „tovarske pičke“. Valja napomenuti da je policija „na kapaljku“ puštala navijače Armade pa ih je na početku utakmice u „kavezu“ bilo stotinjak, a tek početkom 2. poluvremena na stadionu je bilo ukupno 500-600 navijača Armade. U 30. minuti Torcida skandira „Riječke pičke“, a Armada im odgovara u 32. minuti s „Tovarske pičke“ te potom skandiraju: „Vi ste Titovi, Tito je vaš.“ U 53. minuti Armada skandira „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a u 52. minuti Torcida aktivira 2 baklje, potom jednu u 58. i 1 u 59. minuti.

S obzirom na činjenicu da je Rijeka vodila protiv Hajduka pripadnici Armade odlučili su im se narugati skandirajući „Sretan vam rođendan.“

U 62. minuti baklja na tartan i skandiranje Torcide: „Šugava Rijeko, smrdljivi grade.“ U 64. minuti Torcida aktivira 4 baklje od kojih 2 padaju na tartan stazu. Potom u 65. minuti Torcida kao rođendansku čestitku samoj sebi aktivira 30-40 baklji uz desetak topovskih udara. Devet do deset baklji palo je na travnjak igrališta, a petnaestak ih je palo na tartan stazu. Sudac je zbog dima i bakljade nakratko prekinuo utakmicu. Istovremeno, Torcida je aktivirala vatromet iz svog dijela gledališta pa se s pravom postavlja pitanje kako je bilo moguće kraj budne paske policije i redara unijeti toliku količinu pirotehničkih sredstava u gledalište.

U 68. minuti opet bacaju baklju na tartan stazu, pa jednu u 71. i jednu u 72. minuti.

U 73. minuti Torcida opet pjeva „Šugava Rijeko, smrdljivi grade pobit ću pola tvoje Armade, šugava Rijeko puna si Srba ne brini Rijeko ima još vrba.“, a potom aktivira jednu baklju.

U 77. minuti na sjevernoj tribini gdje je smještena Torcida gori plamen od desetak stolica. Istovremeno, Armada skandira Torcidi „Tovarske pičke“ i „Vi ste Titovi, Tito je vaš“.

Gore stolice na još tri mjesta uz sam rub gledališta na sjevernoj tribini. U 79. minuti Torcida skandira riječanima: „Delije, Delije, Delije ste vi (Delije naziv navijačke skupine Crvene zvezde iz Srbije) i možete  Torcidi kurac pušiti“. Požare na stadionu u toku 85. minute uspijevaju početi gasiti vatrogasci. Zapaljeno je na sjeveroistočnom dijelu tribine stotinjak stolica. U 90. Minuti Torcida skandira „Vi ste Cigani, najbolji ste najbolji“ pa potom „Delije, Delije, Delije ste vi i možete Torcidi kurac pušiti“. U 91. minuti Torcida skandira „Jebo vas Mamić“.

za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak

Predsjednik