ZBIRNO IZVJEŠĆE 3. KOLA HRVATSKE TELEKOM PRVE LIGE

ZBIRNO IZVJEŠĆE 3. KOLA HRVATSKE TELEKOM PRVE LIGE

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 3. kola Hrvatske Telekom prve lige, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja.

HNK RIJEKA – NK ISTRA 1961 2 : 0

U 3. kolu HT Prve HNL u subotu u 21.00 sat u Rijeci na stadionu Rujevica utakmicu između riječkih i pulskih nogometaša pratilo je oko 5.500 gledatelja. Među njima je bilo oko 1.500 pripadnika Armade (riječka navijačka skupina) koja je po pvi puta smještena na novootvorenu sjevernu tribinu riječkog stadiona. Iz Pule je pristiglo tek tridesetak Demona (navijačka skupina NK Istre 1961) koji su uobičajeno bili smješteni u „kavez“ namijenjen gostujućim navijačima.
Pred sam početak utakmice članovi Armade su pristižući na Rujevicu skandirali „Hrvatska policija, mito i korupcija“, očito povrijeđeni onim što se događalo u prošlom kolu kada je došlo do obračuna riječkih navijača i policije. Veći dio utakmice protekao je u korektnoj sportskoj atmosferi, a Armada je u nekoliko navrata (8.,22., 49., 64., 88. minuta) skandirala „Istarske pičke“, a u 22. i 90. „Tovarske sluge“. Neke su sudačke odluke „digle živac“ riječkim navijačima, pa se u 48. minuti moglo čuti „HNS pederi, nogomet ste sjebali“, a u 56-oj veći dio gledališta skandira „Cigani, Cigani“.

NK CIBALIA – HNK HAJDUK 1 : 2

Oko 2.300 gledatelja pratilo je susret 3.kola HT Prve nogometne lige koji je odigran u nedjelju u 19.00 sati u Vinkovcima, a među njima se isticala poveća grupa pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduka), njih preko 400, dok se domaćih Ultrasa (skupina NK Cibalije) okupilo tek sedamdesetak. Jako je nevrijeme ohladilo one „najvruće“ navijače, ali povremeno su se čuli neprimjereni izrazi i skandiranja. Tako Torcida i na ovoj utakmici vrijeđa legendu hrvatskoga sporta Janicu Kostelić, pjevajući „Oj Jano, oj Janice, puši kurac snježna kraljice“ (31. minuta), a odmah potom „Jebo te Mamić“. U 53. minuti „torcidaši“ skandiraju „HNS pederi, nogomet ste sjebali“ uz dodatak „..za Zakon o sportu“. Minutu poslije čuje se „Hrvatska policija, mito i korupcija“, a u 72. I 73. minuti Torcida aktivira zapaljivu smjesu čiji se dim nadvio nad južni dio Cibaljinog stadiona.
Od brojčano i glasovno nadmoćne Torcide domaći se navijači nisu ni čuli osim u jednom trenutku (65. minuta) kad su skandirali „HNS pederi, nogomet ste sjebali“.

GNK DINAMO – NK OSIJEK 1: 1

Utakmica između NK Osijeka i GNK Dinama održana je 30.07.207. na stadionu Gradski vrt u Osijeku pred oko 3500 od čega oko 1500 navijača Kohorthe , (NK Osijek).
Tijekom utakmice navijači Kohorte ( navijačka skupina NK Osijek) više puta su skandirali “Purgerske pičke, jebeš Zagreb, jebeš Dinamo”, te “Gazi , gazi purgera” . Skandirali su i “Jebeš Dinamo, jebo vas Mamić”.
U 70. minuti pripadnici Kohorte aktivirali su 10. baklji na istočnoj tribini stadiona dok su u 75.minuti Bad Blue Boysi ( navijačka skupina GNK Dinamo) aktivirali 4. strobe (zapaljive naprave) , jednu baklju te jednu petardu koju su bacili na atletsku stazu.

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak
predsjednik