ZBIRNO IZVJEŠĆE 35. KOLA MAX TV PRVE HNL

ZBIRNO IZVJEŠĆE 35. KOLA MAX TV PRVE HNL

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 35. kola MAXtv Prve HNL, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja:

HNK RIJEKA – NK CIBALIA 4 : 0
U Rijeci se na Rujevici u 35. kolu MAXTV Prve HNL,odigranom u nedjelju, 21. svibnja 2017. u 19.00 sati, okupilo gotovo 6.000 gledatelja, a svi su oni disali kao Armada (navijačka skupina HNK Rijeke), uz izuzetak 30-ak pripadnika Ultrasa koji su pristigli iz Vinkovaca da budu svjedoci i pozdrave HNK Rijeku kao novog prvaka Hrvatske. Cijeli je susret odigran u emocionalno povišenoj atmosferi, bez većih ispada. Početkom drugog poluvremena članovi Ultrasa izvjesili su transparent s natpisom „Nikad 1999. oprostiti, nikad zaboraviti“ (aluzija na po rasprostranjenom uvjerenju oteto prvenstvo Rijeci) što su gledatelji na Rujevici bučno popratili i najprije aplauzom pozdravili potez Cibalijinih navijača, da bi odmah potom uslijedilo višekratno skandiranje „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. Na samom kraju utakmice (86. minuta) zapaljena je jedna signalna baklja (bengalka), a kad je sudac odsvirao kraj velik je broj navijača utrčao na teren pozdravljajući nove prvake Hrvatske.

HNK HAJDUK – NK INTER 6 : 0
Utakmica Hajduk – Inter održana je u Splitu na stadionu Poljud pred 5.511 gledatelja (službeni podaci prodaje ulaznica), od čega oko 2.500 pripadnika navijačke skupine Torcida (HNK Hajduk). Navijača Intera nije bilo.
Pripadnici Torcide organizirano su i korektno navijali tokom cijele utakmice. Jedini verbalni incident zabilježen je u 37. minuti kada se skandiralo “HNS pederi nogomet ste sjebali”, No zato su se opet ponovili pirotehnički ispadi, pa s u 53. minuti zabilježene 4 bengalke po jedna u 54., 55., 56., 57, 60. minuti. U 61-oj Torcida pali 17, a u 62-oj minuti 5 signalnih baklji, te u 63. minuti slijedi jedna signalna baklja, te jedan topovski udar u 61. minuti.

NK OSIJEK – GNK DINAMO 0 : 1
Utakmica Osijek – Dinamo odigrana je u Osijeku na stadionu Gradski vrt pred oko 4.224 gledatelja od čega 1.000 pripadnika navijačke skupine Kohorta i oko 300 pripadnika navijačke skupine Bad Blue Boys(GNK Dinamo).
Navijači Kohorte uglavnom su korektno navijali, a u 25. minuti skandiraju “Jebeš Zagreb, jebeš Dinamo”, zatim “Purgerske pičke” a u 26-oj „Jebo vas Mamić”. U drugom poluvremenu u 79. minuti skandiraju “Gazi, gazi purgera”. U 76. minuti Kohorta zapalili su dvije dimne bombe koje su gustim crnim dimom prekrile skoro cijelu istočnu tribinu. U isto vrijeme jedna je zapaljena i na sjevernoj tribini gdje su bili članovi navijačke skupine BBB.
Drugo poluvrijeme navijači BBB počinju (49′) pjevanjem uvodnog dijela svoje navijačke himne – “i kolcem i lancem i bokserom u glavu, udari, razvali za Dinamovu slavu”. U 76-oj pale dimnu kutiju i počinju pjevati ustaške koračnice “Spustila se gusta magla…”, a u slijedećoj “Istrčale, istrčale zagrebačke frajle..”. Krajem utakmice BBB počinju seriju uvreda na račun Zdravka Mamića. U 83. minuti skandiraju “Zdravko i Zorane, spremajte kofere, cijeli grad mrzi vas i pjeva na sav glas, ale ale aloo, jebi se Zdravko, s tobom je gotovo”. U 87. minuti čuje se “Mamiću Cigane”, a u 88-oj “Poslušaj nas čovječe iz svečane lože, nama nitko Dinamo uzeti ne može”, te u 88-oj opet “Mamiću Cigane” i “Zdravko Mamić ratni profiter”, a u 89-oj “Zdravko Mamić, srpsko kopile”
U samoj sudačkoj nadoknadi(90’+3′) vrijeđaju još i domaćine sa “Osiječke pičke”

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak
predsjednik