ZBIRNO IZVJEŠĆE 5. KOLA HRVATSKE TELEKOM PRVE LIGE

ZBIRNO IZVJEŠĆE 5. KOLA HRVATSKE TELEKOM PRVE LIGE

U okviru projekta “Izravna prevencija navijačkoga nasilja” promatrači HHO-a pratili su utakmice 5. kola Hrvatske Telekom prve lige, te su na temelju izravnog uvida i prikupljenih podataka zabilježili sljedeća događanja.

HNK RIJEKA – GNK DINAMO 0 : 2

Derbi na Rujevici u 5. kolu HT prve lige, odigran je u petak 11. kolovoza 2017. u 19.00 sati, pred oko 7.500 gledatelja od kojih 2.000 pripadnika Armade (navijačka skupina HNK Rijeke), te blizu 300 Bad Blue Boysa (BBB-navijačka skupina GNK Dinama).
Susret je protekao u uobičajenoj napetosti budući se radilo o utakmici dva vodeća kluba na tablici.
U 1. minuti Armada skandira „Purgerske pičke“ što ponavlja u 26., 88. i 89. minuti.
Nezadovoljni nekim sudačkim odlukama pripadnici Armade skandiranjem u 7., 42. i 50. minuti na Hrvatski nogometni savez (HNS) uzvikujući : „HNS pederi, nogomet ste sjebali“. Nezadovoljstvo odlikama sudaca izražavaju i skandirajući im pogrdno šovinstički : „Cigani, Cigaani“ u 43. i 59. minuti, , čemu se priključio dobar dio gledališta na Rujevici. Između 62. I 55. Minute Armada „pjeva“ „Jebem te Dinamo“, a u 67-oj pale dimnu kutiju.
BBB su cijelo vrijeme nastojali doći do izražaja, ali brojniji riječki navijači „ugušili“ su njihova skandiranja. Tek u nekoliko navrata čulo se „Mamiću Cigane, odlazi iz svetinje“ (45.), „Riječke pičke“ (74.), a u 73. minuti slijedi šovinistička poruka gradu Rijeci „Smrdljiva Rijeko, puna si Srba, ne brini Rijeko, ima još vrba“, a odmah potom čuje se i „Mamiću, Mamiću, pičko četnička“.

NK LOKOMOTIVA – NK OSIJEK 2 : 3

Susret 5. kola HT prve lige odigran je u Zagrebu u subotu 12. kolovoza 2017. na stadionu u Kranjćevićevoj u 19.00 sati pred oko 350 gledatelja među kojima se glasnim navijanjem isticala skupina 50-ak pripadnika Kohorte (navijači NK Osijeka). Utakmica je protekla u sportskom nadmetanju i bez navijačkih ispada ili incidenata.

HNK HAJDUK – NK SLAVEN BELUPO 1: 0

Utakmica 5.kola HT prve lige odigrala se 11.kolovoza 2017. na gradskom stadionu Poljud u Splitu u 21.00 sat pred oko 10000 gledatelja od kojih oko 3000 pripadnika Torcide (navijačka skupina HNK Hajduk).
Pripadnici Tocide šutili su i nisu uopće navijali. U ’23.minuti zapalili su 23. baklje kojima su su odali počast ubijenome pripadniku Torcide, Ivanu Mati Blaževiću. Blažević je jedini osuđen zbog napada skupine navijača Torcide na nogometnog suca Bruna Marića lani u Splitu. Nakon bakljade sa bengalkama napustili su stadion.

Za Hrvatski helsinški odbor

Ivan Zvonimir Čičak
predsjednik